Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

V občino prihajajo knjigobežnice

Log - Dragomer, 5. december 2021 – Občina Log - Dragomer bo kmalu dobila štiri nove knjigobežnice. Drobne hiške, ki bodo razveselile ljubitelje branja, bo postavila Cankarjeva knjižnica Vrhnika v sodelovanju s Klubom vrhniških študentov, LEO klubom Vrhnika in Občino Log - Dragomer, zanje pa bo skrbelo Kulturno-umetniško društvo Kosec. Gre za projekt dostopnosti knjig na javnih mestih, s čimer naj bi ljudi spodbujali k branju in izmenjavi knjig.

Projekt knjigobežnice je razširjen po celi Sloveniji in tudi v ostalih državah. Na javnih mestih so postavljene hiške različnih oblik, ki tudi na simbolni ravni podpirajo prisotnost knjige v javnem prostoru oziroma v skupnosti, ki se zaveda, da sta knjiga in branje pomembni za učenje, mentalni in čustveni razvoj, so zatočišče mirnih misli in navdiha. V njih si ljudje lahko izposodijo knjige ali pa vanje prinesejo svoje, ki jih ne potrebujejo več in si jih izposodi nekdo drug. Knjige tako krožijo, z njimi pa se širi bralna kultura. Na ta način povezujejo bralce, ki jim je skupna ljubezen do knjig in branja, spodbujajo mlade, ki se šele spoznavajo s črkami in jih navdušujejo za branje.

V Občini Log - Dragomer bo projekt zaživel kot začasna zamenjava za knjižnico. Seveda knjigobežnice nikakor ne morejo nadomestiti knjižnice, a kot pravijo v Kud Kosec, bodo nudile prijazen kotiček za starejše pa tudi nove knjige, v njih pa so domovali že prenekateri knjižni biseri. Knjigobežnice delujejo po načelu »oddaj eno, vzemi drugo«. V hiški naj bi bralci pustili knjigo, nekdo drug jo bo vzel, odnesel domov ter užival v njeni družbi. Ko jo bo prebral, jo bo lahko vrnil ali pa bo na njeno mesto v hišico prinesel drugo knjigo, za katero si želi, da bi jo spoznali in prebrali tudi drugi bralci.

Pred leti so prvo knjigobežnico postavili pri Biobrazdi v Dragomerju, sedaj pa naj bi se ji pridružile še štiri. Eno boste kmalu našli pri klopci ob dragomerškem gasilskem domu, druga bo postavljena pri otroškem igrišču v Jordanovem kotu, tretja v loškem športnem parku ter še ena na Lukovici pri novi trim stezi.

V. L.

Oglejte si tudi