Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Sprejet že drugi rebalans

Občinski svet je na prvi seji po poletnih počitnicah obravnaval štirinajst točk dnevnega reda. Na mize so svetniki med drugi dobili posodobljeno idejno rešitev za območje centralnih dejavnosti v Dragomerju, predlog programa celovitega upravljanja z vodo in obvodnim prostorom v občini ter dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za obnovo in nadgradnjo cestnega omrežja ter javne razsvetljave.

Najprej so se svetniki lotili slednjega. Kot smo lahko slišali v obrazložitvi pripravljavke Martine Magajne, je dokument identifikacije investicijskega projekta za obnovo in nadgradnjo cestnega omrežja ter javne razsvetljave podlaga za odločanje o izdelavi nadaljnje investicijske dokumentacije. Dodala je, da je smiselno ti dve naložbi izvesti sočasno z gradnjo kanalizacije, saj bi tako dela na določenem območju potekala le enkrat, sočasna izvedba pa naj bi prinesla tudi prihranke. Svetniki so se strinjali, da je to treba rešiti, razgovorili so se o načinih financiranja, ki pa naj bi bili podrobneje razdelani pri pripravi dodatne dokumentacije. Po grobih ocenah naj bi prenova cestnega omrežja in javne razsvetljave stala okoli 2,4 milijona evrov. S tem ko so svetniki potrdili dokument, so dali občinski upravi zeleno luč za nadaljevanje postopkov. Soglasno so podprli letno poročilo vrhniške Cankarjeve knjižnice, se nekaj časa zadržali ob postavljanju vprašanj in pobud, nato pa razpravljali o predlogu novega pravilnika o uporabi športnih objektov, ki so ga soglasno podprli.
Najbolj obsežna debata se je tokrat razvila pri odločanju svetnikov o izločitvi župana in podžupana iz upravnega postopka o utemeljenosti pritožbe občana o sklepu o izreku denarne kazni. Občinska uprava je namreč občanu napisala kazen v višini petsto evrov, saj naj bi ta imel, ko je zahteval informacije javnega značaja, poniževalen in zasmehljiv odnos do uradne osebe in organa občine. Občan se je pritožil ter pri tem zahteval izločitev župana iz postopka o odločanju o pritožbi. Občinski svet je podprl izločitev župana ter tudi podžupana iz postopka, nato pa so se posvetili odločbi, ki so jo spisali na občini. Med drugim smo lahko slišali mnenje, da ni primerno, da o tej temi odloča občinski svet, da je položaj absurden, da bi lahko prišlo do zlorabe položaja uradne osebe ter, med drugim, naj se postopek ustavi. Po živahni razpravi je pet svetnikov podprlo odločbo, s katero je bila zavrnjena pritožba občana, trije so bili proti, drugi pa so se glasovanja vzdržali.  

Občinski svet se je v zadnjem delu seje seznanil z idejno rešitvijo območja centralnih dejavnosti v Dragomerju, enotni pa so bili tudi pri potrjevanju poročila o izvrševanju proračuna občine v prvem polletju ter pri potrjevanju drugega rebalansa proračuna. Zeleno luč je dobil še program celovitega upravljanja z vodo in vodnim prostorom, na koncu pa je svet po hitrem postopku soglasno podprl spremembe odloka o Našem časopisu ter pravilnika o subvencioniranju varstva otrok, ki niso vključeni v programe vrtca. Po novem bo potrdilo, da je vpis otroka v vrtec zavrnjen, lahko izdala tudi ravnateljica osnovne šole in ne le komisija za sprejem otrok v vrtec, ki se sestane le enkrat na leto. Na ta način naj bi vsem staršem zagotovili enake pogoje za vložitev prošnje za denarno subvencijo.  

 

V. L. 

Oglejte si tudi