Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Pes brez povodca vas lahko drago stane

Inšpektor vas bo, če psa na sprehodu ne boste imeli na povodcu, kaznoval z globo v višini sto evrov. Enaka globa vas bo doletela, če ne boste pobrali iztrebka svojega pasjega ljubljenca.

Lastnike psov, ki živijo v občini Log - Dragomer, in tiste, ki se po njej sprehajajo s svojimi pasjimi ljubljenci, čakajo precej visoke kazni. Globa za neodstranjen pasji iztrebek znaša kar 100 evrov. Kot so nam pojasnili predstavniki občinske uprave je problematika izjemno pereča, pasji iztrebki so pogosto predmet spora v soseskah, opozorila občanov pa večkrat dobi tudi občina. Tako je prebivalec Pionirske ceste na Logu opozoril, da psi opravljajo potrebo ob njegovi ograji: »Lastnike psov ne ustavi niti lepa beseda niti napis ali plakat. Običajno dobim odgovor: 'Saj bo dež spral!'" Podobno je tudi v Dragomerju, kjer lastniki psov pasjih iztrebkov ne čistijo niti na javnih površinah niti na zasebnih zemljiščih tamkajšnjih prebivalcev. »Že dalj časa opažam, da se iztrebki pojavljajo ne samo na povezavi ulic Na Grivi–V LokiLaze, ampak tudi na moji zasebni trati in v sadovnjaku. Da so to pasji iztrebki, me je opozoril sosed, ki je s svojega okna videl psa na moji trati, a ga ni znal identificirati,« je pojasnil prebivalec ulice V Loki.
Nepobiranje pasjih iztrebkov je kaznivo. »Lastnik, vodnik ali skrbnik živali mora v naselju za živaljo počistiti iztrebke in jih na primeren način odložiti v za to predviden zabojnik za živalske iztrebke. V primeru, da na določenem območju ni zabojnikov za živalske iztrebke, mora lastnik, vodnik ali skrbnik živali iztrebke počistiti tako, da jih zavije v plastično vrečko in odloži v zabojnik za ostanke komunalnih odpadkov,« piše v občinskem odloku. Inšpektorji lahko kaznujejo tudi lastnike psov, ki tekajo po zasebnih zemljiščih, globa pa prav tako znaša 100 evrov: »Lastnik, vodnik ali skrbnik psa ne sme voditi ali spuščati psa na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika in v javnih objektih kot so prostori državnih organov in organov lokalne skupnosti ter nosilcev javnih pooblastil, vrtci, šole, knjižnice, športni objekti in podobno, razen v primeru, da je to izrecno dovoljeno, pri čemer način uporabe živali določi lastnik ali upravljavec objekta. Psi – vodiči slepih in psi – pomočniki invalidov imajo skupaj s svojim skrbnikom vstop na vsa javna mesta in v sredstva javnega prevoza in jim ni treba imeti nagobčnika.«

Sicer pa duhov ne burijo le pasji iztrebki, temveč tudi psi, ki se po naseljih, travnikih in gozdu sprehajajo brez povodca. Pred leti je občina že bila obveščena o primerih napadov psov na ljudi in divjad. Gibanje psov v naselju je urejeno v Odloku o varstvu javnega reda in miru v Občini Log - Dragomer, kjer piše, da mora biti pes, ki se giblje po naselju ali javnih poteh, na povodcu. Nadzor izvajajo predstavniki medobčinskega inšpektorata in redarstva s sedežem na Vrhniki, inšpektorji pa lastnike psov, ki se po naseljih gibljejo brez povodca, kaznujejo s 100 evri kazni.

S psi imajo težave tudi lastniki travnikov in njiv na Barju. Pasji iztrebek, ki ostane na travniku, lahko konča v mokri bali sena, ki jo nato poje živina. Zajedavci, ki so v iztrebkih psov, lahko pridejo v kri živine, zato veterinarji mleko in meso teh živali označijo kot neprimerno za uživanje. 


V. L. 

Oglejte si tudi