Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Sestri Urbančič ponovno svetovni prvakinji

Sestri Špela in Liza Urbančič sta na svetovnem prvenstvu v "cheerleadingu" in "cheer" plesu v Orlandu v ZDA ponovno postali svetovni prvakinji v kategoriji "freestyle cheer" plesni pari. V domovino sta se z žlahtnimi odličji vrnili že tretjič zapored.
Konec prejšnjega meseca je na Floridi potekalo svetovno prvenstvo v "cheerleadingu", na katerem sta barve slovenske reprezentance že tretjič zapored zelo uspešno zastopali Špela in Liza Urbančič, članici Žabic iz ŠŠD Log - Dragomer, doma z Lesnega Brda. Pravico do nastopa na svetovnem prvenstvu v kategoriji "freestyle cheer" plesnih parov sta si priborili z zmago na lanskem državnem prvenstvu v Mariboru. Dekleti, ki sta bili za športne dosežke v letu 2013 nagrajeni tudi z nazivom Športnik Vrhnike, sta glede na njune izjemne uspehe na preteklih svetovnih prvenstvih (1. in 2. mesto leta 2013, 2. mesto leta 2014) tudi na letošnjem sodili v krog favoritov. Na zadnjem tekmovanju pred odhodom na svetovno prvenstvo (Frogs Cheer Cup, Vrhnika, 12. 4. 2015) sta z izjemno predstavo navdušili mednarodno sodniško zasedbo in številne podpornike na tribunah ter potrdili, da sta letos vrhunsko pripravljeni.


Čeprav je bil odhod na prvenstvo še do novega leta pod velikim vprašajem, sta ob podpori staršev, domačega kluba in Cheerleading zveze Slovenije le uspeli zbrati dovolj denarja in se dobro pripraviti za nastop na največjem tekmovanju v "cheerleadingu" na svetu. Na tekmovanju sta se predstavili s perfektno izvedenim nastopom in ugnali vso svetovno konkurenco. Starejša izmed sester, Špela, je po tekmovanju povedala: »Zelo sva veseli, da nama je uspelo še drugič zmagati na svetovnem prvenstvu. To nama zelo veliko pomeni, sploh zato, ker sva letos večino časa trenirali sami. Ni šlo le za to, koliko tehničnih elementov si pokazal in kako dobro si jih izvedel, ampak je bilo poleg tega zelo pomembno tudi to, da si pokazal, s kakšnim veseljem in ljubeznijo plešeš in koliko energije si pokazal. V tem sva prehiteli vse ostale in pokazali, da nama ples pomeni največ na svetu. Mislim, da je bilo to tisto glavno, kar je pripomoglo k zmagi.«

Špela je spregovorila tudi o prstanih, ki jih sedaj prejmejo svetovni prvaki: »Lansko leto so uvedli prstane in bili sva razočarani, ker sva prvič zmagali dve leti nazaj in jih nisva dobili. Takoj po razglasitvi so naju letos odpeljali v posebno sobo, kjer sva morali pomeriti velikost prstana, ki sva ga potem dobili. Lizi sem rekla, da nikoli ne bova poročeni z istim moškim, zmeraj pa bova nosili isti prstan. Res je nekaj posebnega, ker sva prvi Slovenki, ki sva ga dobili. Pomeni nama veliko več kot pokal ali medalja, zato ker je res nekaj, kar te lahko spremlja vsak dan.« Kot je dodala, pa so jima še bolj pomembni spomini s tekmovanja: »Zelo veliko nama je pomenilo, ko sva šli mimo ameriške 'cheer' plesne reprezentance po odplesani točki in so nama vse čestitale, ker je bilo tako dobro. Potem, ko sva čakali, da odideva domov, so mimo prišli ameriški 'cheerleaderji', za katere vemo, da se običajno ne zanimajo za 'cheer' ples, ampak oni so nama začeli ploskati in se priklanjati, kar nama je dalo res zelo dober občutek.”

Vedno nasmejani sestri sta povedali, da so ju na začetku njune športne poti pri "cheer" plesu najbolj očarali posebni cofi, ki so obvezen pripomoček v tem športu, čudoviti dresi ter nasmejane in lepo naličene tekmovalke, ki izžarevajo posebno energijo. V vseh teh letih je "cheer" ples postal njun način življenja. »Ker sva sestri, se o plesu veliko govori tudi doma. Trenirava devetkrat na teden, pred tekmovanji pa se število treningov še poveča, a to počneva z veseljem, zato se vsakršno odrekanje drugim stvarem poplača z ljubeznijo do plesa ter dosežki, ki jih nanizava,« sta pojasnili Špela in Liza.

Njuna ameriška trenerka Jessica Walz, s katero letos prvič sodelujeta, pa je o njima povedala naslednje: »Špela in Liza sta čudoviti plesalki in odlično zastopata Slovenijo v svetu 'cheer' plesa. Sta izredno nadarjeni, plesu sta predani že zelo dolgo, sama pa sem ju spoznala pred tremi leti in mi je v veliko veselje, da lahko delam s tako odličnima učenkama,« pravi Jessica, ki je sestri aprila obiskala v Sloveniji ter jima pomagala pri pripravah na minulo svetovno prvenstvo.


Urbančičevi sta najbolj ponosni na to, da sta edini Slovenki s popolnim kompletom odličij s svetovnih prvenstev. Sta tudi večkratni državni in evropski prvakinji v "cheer" plesu, a ciljev jima kljub številnih dosedanjim uspehom ne zmanjka. V letošnji sezoni si želita še dve zlati medalji na evropskem prvenstvu, ki bo letos v Sloveniji. Špela in Liza, iskrene čestitke in srečno na prihajajočem državnem (24. 5. 2015, Ljubljana) in evropskem prvenstvu (27. 6. 2015, Ljubljana)!

 

V. L. 

Oglejte si tudi