Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Občini sredstva za dva fitnesa

Log – Dragomer, 9. junij 2023: Občina Log – Dragomer bo v prihodnje leto zgradila dva zunanja fitnesa, ki bosta, kot pravijo na občinski upravi, prinesla veliko koristi za prebivalce in obiskovalce občine. Investicija, vredna okoli 67 tisoč Evrov brez DDV, bo sofinancirana s sredstvi LAS Barje z zaledjem, do katerih so upravičena naselja na območju Brezovice, Borovnice, Dobrove – Polhovega Gradca, Horjula, Log – Dragomerja in Vrhnike. Občina bo za financiranje fitnesov dobila skoraj 29 tisočakov.

Občina Log – Dragomer bo v Športnem parku v Dragomerju in v Športnem parku na Logu postavila zunanja fitnesa, ki bosta omogočila izvajanje športne aktivnosti šolarjem in ostalim občanom ter jutranjo telovadbo starejšim občanom. Investicija je ocenjena na 86 tisoč Evrov z vključenim DDV. Projekt bodo delno pokrili z nepovratnimi državnimi sredstvi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo za omenjeni projekt »primaknilo« dobrih 26 tisočakov.

Pred začetkom postavitve zunanjih fitnesov bo treba teren v obeh športnih parkih ustrezno urediti, zlasti na lokaciji Športnega parka Log, kjer bo potrebno zaceviti še odvodni jašek. Po urejanju terena bo sledila postavitev zunanjih fitnesov. V Dragomerju bodo obiskovalci načrtovanega fitnesa na prostem lahko uporabljali dvovišinsko bradljo, ravno in rimsko klop ter zunanjo telovadno orodje, sestavljeno iz navpičnih drogov ter prečnih letev. Podoben fitnes na prostem bodo postavili tudi na Logu, le da bo tam namesto rimske klopi postavljena ravno-poševna klop.  Oba bosta tako vključevala zunanjo telovadnico, dvovišinsko bradljo in ravno klop.

 

Podoben koncept že na Lukovici

Pred leti so pri vodohranu na Lukovici postavili podoben zunanji fitnes, le da je tisti precej večji. Podobno naj bi tudi nova bila narejena iz materialov, ki bodo zasnovani tako, da omogočajo dolgo življenjsko dobo na prostem brez potrebe po posebnem vzdrževanju. Fitnesa naj bi se zlila z naravnim okoljem in tako spodbujala ter motivirala h gibanju.

Postavljena fitnesa bosta omogočala izvajanje športnih aktivnosti šolarjem in jutranjo telovadbo starejšim občanom, kar bo spodbujalo medgeneracijsko sodelovanje ter aktivno vključevanje ranljivih skupin v družbene aktivnosti. Študije so pokazale, da šolarji izkazujejo večjo motivacijo pri izvajanju različnih športnih aktivnosti, medtem ko ima jutranja zunanja vadba pozitiven vpliv na vse občane. Ranljive skupine potrebujejo primeren prostor za druženje in vključevanje v družbene aktivnosti, ta projekt bo tako zagotovil tudi dodatne zunanje športne površine ter povečal dodano vrednost prostora v občini.

Ta investicija bo omogočila kvalitetno preživljanje prostega časa starejših občanov ter vseh ostalih starostnih skupin, vključno z otroki. Naprave na fitnesih bodo primerne za vsa starostna obdobja, kar bo omogočilo vadbo v zunanjem okolju in pridobivanje veščin za osnovno fizično aktivnost. Investicija je ključnega pomena za krepitev ozaveščenosti o pomenu osnovne fizične vadbe in za spodbujanje medgeneracijskega povezovanja.

Postavitev fitnesov bo prebivalcem in obiskovalcem omogočila aktivno preživljanje prostega časa v naravi ter sodelovanje v športnih dejavnostih. Poleg samih aktivnosti bo omogočeno tudi medgeneracijsko sodelovanje in spoznavanje občanov z ranljivimi skupinami. Projekt bo tako nudil možnost vključevanja v družbo ranljivim skupinam.

V dolgoročnem smislu bo ta investicija povečala delež rekreativno in športno dejavnih prebivalcev v občini ter posledično v Sloveniji. Prav tako se bo povečala prepoznavnost rekreacije, športa in posameznih športnih disciplin kot pomembnih elementov družbenega podsistema. Posledično se bo izboljšala tudi kvaliteta bivanja v občini ter povečal delež prebivalstva, ki se ukvarja s telesno aktivnostjo.

 

Z nepovratnimi sredstvi konec leta 2022 zgradili " pumptrack"

Lani je občina z državnimi nepovratnimi sredstvi, pridobljenimi v okviru LAS Barje z zaledjem sofinancirala gradnjo novega koloparka v Dragomerju. Grbinasta steza, ki so jo uredili ob vrtcu v Dragomerju ob popoldnevih privablja številne kolesarske navdušence. Nad poligonom so navdušeni tudi otroci, kjer se skupaj s starši zadržujejo po koncu varstva v vrtcu. Na terenu smo v fotografski objektiv ujeli živahno popoldne v koloparku.

Razgibana kolesarska proga s klančinami, spusti in poševnimi zavoji omogoča svojevrstno izkušnjo. Poligon je namenjen vsem vozilom s kolesi, običajno pa v tovrstnih parkih najbolj pogosto srečamo kolesarje. Ti z usklajenim spuščanjem in dviganjem telesa ter obremenjevanjem ter razbremenjevanjem omogočajo gibanje brez poganjanja pedal. Z ureditvijo novega športnega poligona so na Občini ustvarili dodaten prostor za kvalitetno preživljanje prostega časa na prostem. "Pumptrack" poligoni imajo izredno pomembno vlogo pri razvoju kolesarskih sposobnosti pri otrocih. S pomočjo tega poligona otroci pridobivajo različne veščine, kot so: ravnotežje, hitrost, gibljivost, moč, koordinacija in  natančnost. Poligon je odličen za učenje osnov skakanja, pumpanja in vožnje v zavoje, namenjen je osebam od treh let naprej in zajema širok spekter uporabnikov.

Na poligonu je obvezna uporaba kolesarske čelade, priporočljiva pa je tudi uporaba dodatne zaščitne opreme: kolenčnikov, komolčnikov in zaščite za hrbet. »Pred vožnjo preverite, če je kolo tehnično brezhibno. Na poligon vstopajte tako, da ne ovirate ali ogrožate drugih udeležencev. Spoštujte in ne ogrožajte mlajših ter manj spretnih uporabnikov!« je le nekaj izmed pravil, ki jih je potrebno upoštevati na poligonu. Tega zaradi varnosti ne sme hkrati uporabljati več kot 5 uporabnikov, ki morajo biti med vožnjo pozorni in paziti na ostale uporabnike. Mlajši od deset let naj poligon uporabljajo izključno pod nadzorom  odrasle osebe!

 

Naj spomnimo:

Občina Log – Dragomer je projekt sofinanciranja postavitve zunanjih fitnesov v obeh športnih parkih pred skoraj tremi leti prijavila na Fundacijo za šport. Ker takrat ni bila uspešna, so na Občini projekt pospravili v predal, a nanj nedvomno niso pozabili. Takoj, ko se je pojavila možnost za sofinanciranje tega športnega projekta, so zbrali dokumentacijo in ga prijavili na razpis za pridobitev sredstev EKRP. Kot so nam pojasnili na Občini, so v okviru LAS Barje z zaledjem na Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja sredi februarja naslovili vlogo za odobritev sredstev. »Konec aprila smo se razveselili odločbe o pravici do sredstev, s katerimi bomo izboljšali možnosti za športno udejstvovanje naših občanov,« so še zaključili na Občinski upravi.

 

V. L.

Foto: V. L.

Oglejte si tudi