Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

Juš Rožnik Novak – dvigovalec uteži

Juš Rožnik Novak se je rodil 15. 11. 1996 v Ljubljani. Obiskuje 3. letnik gimnazije Šiška in ima status vrhunskega športnika. Ukvarja se s športom, imenovanim olimpijsko dvigovanje uteži.

Že od mladih nog se rad ukvarja z različnimi športi. Preden se je srečal z dvigovanjem uteži, je sedem let treniral karate in pridobil znanja za rjavi pas. Vsakodnevno treniranje v telovadnici in učenje za šolo mu vzameta veliko časa. Ko pa ga le kaj ostane, zelo rad s prijatelji zaide v hribe ali na morje. Vidi se kot discipliniranega, zagnanega in nasmejanega športnika, z močno voljo do treniranja in pridobivanja znanj, za katera verjame, da so nujno potrebna za uspešno delo.
Disciplina olimpijskega dvigovanja uteži ga je pritegnila predvsem zaradi nenehnega postavljanja in doseganja novih ciljev, ki vlečejo naprej in višje. Da ta šport v Sloveniji sploh obstaja, ni vedel do trenutka, ko ga je sošolec pred slabimi tremi leti ves navdušen povabil s seboj na trening. Seveda je šel z njim, ker se mu je ta šport zdel zanimiv. Po prvem tednu je vedel, da je ta šport zanj, in se vpisal v klub dvigovanja uteži Olimpija. Tako se je maja 2012 začela njegova »dvigovalska pot«. V KDU Olimpija je treniral in nabiral znanje ter veščine. V letu 2013 je prestopil v klub Vigor ground.
Leta 2012 se je udeležil prvega večjega tekmovanja – Alpe Adria v Avstriji. Prav tako je leta 2012 postavil rekorde za kadete, člane ter mladince v kategoriji do 56 kg (poteg: 62 kg, sunek: 82 kg, biatlon: 144 kg). Istega leta je postal državni prvak v kategoriji do 56 kg in podeljeno mu je bilo priznanje za najboljšega kadeta leta.
V letu 2013 je postal mladinski in članski državni prvak v kategoriji do 62 kg. Udeležil se je mladinskega evropskega prvenstva v Litvi, kjer je zastopal Slovenijo in zasedel 13. mesto v kategoriji do 62 kg. Tudi v letu 2013 so mu podelili priznanje za najboljšega kadeta, saj je dosegal odlične rezultate.
V letu 2014 je trenutno mladinski državni prvak v kategoriji do 62 kg. Aprila letos se je udeležil tekmovanja 36th Edition of Small Nations Tournament v San Marinu, kjer se je v svoji kategoriji (62 kg) uvrstil na tretje mesto in s tem rezultatom postavil državne rekorde v kategoriji do 62 kg (poteg: 81 kg, sunek: 106 kg, biatlon: 187 kg).
Juš je v tem športu do zdaj dosegel že zelo veliko. Promovira šport, ki je bil do zdaj nekoliko v ozadju, in s to željo in trdno voljo želi nadaljevati. Njegova vzornika sta Kitajec Lu Xiaojun ter Rus Dimitrij Klokov. Oba sta vrhunska dvigovalca, ki sta ga navdušila s svojimi rezultati ter dovršeno in precizno tehniko dvigovanja.
Poleti 2014 se bo udeležil svetovnega mladinskega prvenstva v Rusiji in upamo, da mi bo uspelo dobro zastopati  Slovenijo. V prihodnje mu želimo, da bi dosegal dobre rezultate, ki bi mu omogočili uvrstitev med svetovno dvigovalsko elito in doseči normo za sodelovanje na olimpijskih igrah.

RN

 

Oglejte si tudi