Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Voda in vodnjak – zibelka življenja

V sredo, 12. decembra, ob 18.00. Lokacijo bomo določili po prejemu vaših prijav.

 

Tema predavanja in pogovora po njem je sestavni del DVIGovega študijskega krožka Vodni viri v občini Log - Dragomer. S tem projektom želimo poglobiti in razširiti med sokrajani tudi poznavanje kulturne dediščine v naši občini. Udeleženci predavanja bodo lahko širše pogledali v naravno (vodni viri) in snovno dediščino (vodnjaki) ter na to, kako so si ljudje v preteklosti in si še danes urejajo dostop do pitne vode. V razgovoru bodo krajani delili lastna mnenja, znanja in izkustva s tega področja.

Nekaj utrinkov iz vsebine predavanja

Voda je zibelka življenja, vsa živa bitja so odvisna od nje. Brez vode ne moremo živeti, zato so jo častila in spoštovala vsa ljudstva. Velike civilizacije so nastale in se razvijale ob vodi. Ob vodi so nastajale mojstrovine (vodnjaki, studenci, korita ...), perišča, bivalna in gospodarska poslopja. Vodo lahko narava pripelje do človeka, pogosteje pa si mora človek dostop do nje urediti sam. Zato skrbi tudi vodnjak. To je naprava, ki nam omogoča, da vodo sploh dosežemo. A ni samo eden, veliko jih je, različnih po obliki in velikosti, predvsem pa so odvisni od naravnih pogojev ter  iznajdljivosti človeka. Slovenija ima mnogo vodnjakov. Oblike sledijo naravi. Vkopani so v glino, kamen, človek pa si je prilagodil predvsem zunanji, zgornji del, ki je lahko kamnit ali lesen. Ne glede na obliko pa je vodnjak prilagojen uporabniku, pa naj bo to človek ali žival. Zato je vodnjak tudi pomemben del naše dediščine, na katero moramo biti ponosni. Za to pa jo moramo najprej poznati. In prav temu je namenjeno predavanje – spoznavanju in ozaveščanju o vodnjaku kot kulturni in arhitekturni dediščini.
Profesor Borut Juvanec se ukvarja predvsem z izvori arhitekture in tisto najpreprostejšo arhitekturo, ki ni plod šolanih mojstrov, pač pa domačih delavcev, ki so znanje dobili z dediščino. Raziskoval je vodnjake v Sloveniji. Je avtor množice člankov in knjig, izdanih v enaindvajsetih državah, njegovi članki so prevedeni kar v petnajst jezikov. Je član mednarodnih združenj v Franciji in Avstraliji. Je tudi avtor monografije Vodnjak.

 

Prosimo, da se na predavanje prijavite do 5. decembra, da bomo lahko rezervirali primerno velik prostor. Prijave sprejemamo na dvig@iold.si ali po telefonu 031 349 888 (Irena).

 

Oglejte si tudi