Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

V spominu na 15. srečanje na Vrhniki, ostaja sonce na nebu in v vseh naših srcih

Prijateljice in prijatelji Jakobove poti iz Župnije Brezovica, iz Ljubljane in okolice ter iz drgih krajev Slovenije, se od leta 2008 dalje vsako leto zadnjo nedeljo v januarju ob 12. uri zberemo na Brezovici, v župnijski cerkvi svetega Antona Puščavnika, v kateri vedno doživimo kaj novega in lepega.

Letos so posebnost  Assiške jaslice, saj so bile pred 800 leti, tam prvič postavljene. Postavil jih je sveti Frančišek, na katerega godovni dan je tudi praznik Občine Brezovica in žegnanje na Brezovici.

Po molitvi, smo se slikali pred cerkvijo in se odpravili peš po Ašičevi poti in Stanetovi poti na Vrhniko. Hodili smo tri ure, najprej ob Tržaški, potem po trasi nekdanje vrhniške železniške proge in skozi stari del Vrhnike ter se pogovarjali med seboj. Med potjo smo zmolili tudi rožni venec in se v molitvi spominjali vseh živih in rajnih dobrotnikov. Molili smo tudi za mir ter za zdravo pamet doma in po svetu.

Pred cerkvijo na Vrhniki so nas pričakale domačinke in domačini z vročim čajem, kuhanim vinom, ocvirkovko in pecivom. Romarkam in romarjem iz Borovnice, Brezovice, Horjula, Iga, izod Kureščka, Logatca, Ljubljane, Preserja, Podpeči, Rovt, Tomišlja, Zaplane, Žirov in iz drugih krajev so se pridružili še mnogi, ki so se pripeljali na Vrhniko s svojimi vozili, tako da po končanem srečanju ni ostal nihče brez prevoza nazaj.

V uvodu nas je pozdravil domači dekan in duhovnik Mohor Rihtarič: https://youtu.be/hfvj_ez3baA

Slovesno mašo je daroval župnik g. Jure Koželj: https://youtu.be/oYgLjfZNGgQ 

Somaševal je tudi domači kaplan g. Blaž Zorko, v spovednici pa je spovedoval duhovni pomočnik g. Franc Hočevar.

Med mašo smo se zahvalili Bogu za lepo duhovno doživetje. https://youtu.be/mXalaS1_Rs0

Ob izhodu pa smo prejeli tudi spominske podobice.

Iskrena zahvala vsem dobrotnicam in dobrotnikom iz Župnije Vrhnika, vsem pritrkovalcem v zvoniku in še posebej vsem romarkam in romarjem, ki smo na katerikoli način iz vseh strani priromali skupaj na Vrhniko. Nekateri pa so poromali peš tudi proti domu. Podobno kot se v kraju med seboj mnogi ne bi poznali, če se ne bi srečevali ob nedeljah, se zaradi tovrstnih romanj med seboj bolj poznamo tudi v sosednjih krajih Ljubljanskega barja s hribovitim zaledjem. Taka srečanja pa so še bolj dragocena tudi zato, ker so tako že prejšnja stoletja romali in občudovali lepote sosednjih župnij, tudi že naši predniki.

Pred odhodom proti domu smo se na dvorišču še malo pogovorili ob domačih dobrotah, uživali ob potrkavanju zvonov: https://youtu.be/HTr7rkve4_k

Ob slovesu smo si zaželeli vse dobro v upanju, da bi se na Vrhniki spet srečali v januarju 2025!

Drago Stanovnik ODPMD Brezovica 

 

Oglejte si tudi