Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Po poteh vodnih virov v Dragomerju s sodobno tehnologijo

Na podlagi prijave javnega razpisa (Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje) se je Društvo upokojencev Dragomer-Lukovica uvrstilo kot izvajalec študijskega krožka »Po poteh vodnih virov v Dragomerju s sodobno tehnologijo«.
Skupina desetih udeležencev je bila aktivna cele poletne počitnice tako na terenu kot v naši učilnici v DK Dragomer. Naš cilj je bil označiti pot k enemu vodnemu viru, v prihodnosti pa morda označimo vsa vodna zajetja oz. vire v občini Log-Dragomer.
Nekoliko smo se oprli na publikacijo Vodni viri v Občini Log–Dragomer, ki jo je v letu 2021 izdalo društvo DVIG – Univerza za tretje življenjsko obdobje. V publikaciji so navedeni in opisani vodni viri na Lukovici, v Dragomeru in na Logu. Zapisani so opravljeni pogovori z domačini, ki vire poznajo. Posamezniki so pripovedovali o ureditvah zajetij, ki so jih in jih nekateri še uporabljajo za namene zalivanja vrtov in napajanja živine. V publikaciji avtorji nakazujejo potrebo po nadaljevanju dela na področju vodnih virov v Občini in naša skupina je delno sledila temu.
Na terenu smo si dvakrat ogledali enega od vodnih virov v Dragomeru. Poimenovali smo ga »Vodna pot TIŠLERJEVA GRAPA«. V opise smo zajeli celotno krožno pot od Doma Krajanov v Dragomeru, preko zajetij pri cerkvi Sv. Lovrenca, poti skozi Tišlerjevo grapo do drugega zajetja ob Poti za stan in nazaj do Doma krajanov Dragomer. Na vmesnih točkah bodo postavljene table s QR kodo, skozi katero je dostop do opisa točke oziroma celotne poti.
Študijski krožek smo uspešno zaključili v mesecu septembru, v prihodnjih dneh pa bomo naše delo zaključili še na terenu z montažo tabel.
Pod mentorstvom g. Francija Lajovca smo z uporabo nove tehnologije, kot so splet, multimedija, zemljevidi, pomočnik umetne inteligence … spoznavali možnosti, katere so nam na voljo za pridobitev novega znanja.

Pri izvedbi krožka smo med drugim spoznavali in se naučili naslednje:
• poizvedbe za vodna dovoljenja,
• zemljevida e–prostora,
• vpogleda v zemljiško knjigo,
• Google zemljevida,
• generiranja in oblikovanja QR kode,
• povezave z internetom prek mobilnega telefona ali uporabe dostopne točke.

Občina Log–Dragomer je zainteresirana, da se delo na vodnih virih nadaljuje, in sicer z označbo po enakem sistemu, kot je pripravljen za Tišlerjevo grapo, še za druge vire na Lukovici, v Dragomeru in na Logu.

Inka

Oglejte si tudi