Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Lep kulturni dogodek na čajanki

Na redni čajanki Društva upokojencev Log je svoje lesene skulpture predstavil domači ustvarjalec Janez Perenič.
Vsako prvo sredo v mesecu je v domu društva upokojencev na Poti na Ferjanko čajanka za člane društva. O njih smo že pisali v Našem časopisu. Aprilsko čajanko smo posvetili predstavitvi kipcev ter okrasnih in uporabnih  predmetov iz lesa, ki jih že desetletja izdeluje kipar samouk Janez Perenič. 

Družili smo se ob čaju, napitku, ki krepi, zdravi, poživlja in pomirja, in hkrati prisluhnili glasbi in poeziji. Uživali smo ob igranju violinistke Hane Remškar, učenke Glasbene šole Vrhnika, razveselila nas je z več skladbami. Nadaljevali smo s poezijo. Naj molčim kot drevo … se končuje pesem Neže Maurer, ki smo jo prebrali zadnjo. To je bil uvod v predstavitev našega ustvarjalca. A drevo Janeza Pereniča nikoli ne molči. Pa naj bo mlado, ki ga je pravkar posadil, odraslo, ki ga bo pomladil, ali tisto, ki ne more več živeti na svoj drevesni način. Takrat les v Janezovih rokah spregovori in se kot kipec naseli v hišah ljubiteljev lepih oblik ter sporočil ljubezni in topline. Les v Janezovih rokah govori z jezikom otrok, družin, domačih živali, dela in dejavnosti. Njegova kreativnost pusti, da veja, korenina, grča, poleno najprej povedo svojo zgodbo. V les je zapisan čas. Čas ugodja, sonca, dežja in lahnih vetrov, a tudi čas pretresov in lomov.

Janez je občutljiv ustvarjalec in v zgodbi vesolja najde človeško dimenzijo. Doživljanje njegovih človeških figur nam omogoči prav s tem, da v njihovih obrazih ne iščemo podobnosti z določeno osebo, ampak smo lahko pozorni na to, kaj nam liki sporočajo s svojo držo, dejavnostjo, s svojim odnosom do sveta okrog sebe.

Janez Perenič je bil dolga leta zaposlen kot inštruktor kovinar v učnih delavnicah srednje strojne šole v Ljubljani, a ga je že od mladih nog zanimal in privlačil les. V pogovoru z navzočimi je povedal več o sebi: o vrstah lesa, o ustvarjanju, orodju, razstavah. Veliko je razstavljal, po navadi na skupinskih razstavah. Njegovi kipci nadaljujejo svojo zgodbo v mnogih deželah sveta, mnogi v hišah krajanov Loga in njihovih bližnjih. Ura, ki upodablja življenje, se je naselila na steni našega lepo obnovljenega doma. S svojimi mehkimi linijami in življenjskim sporočilom bo lepšala ure klekljanja, pevskih vaj, sestankov in druženja.

Umetnik še vedno ustvarja. Za ogled njegovih del se lahko dogovorite po telefonu: 031 245 376. Naslednja čajanka pa bo v sredo, 7. maja, od 15. do 18. ure. 

 

Katarina Hvalica

Oglejte si tudi