Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

5. rojstni dan bralnega krožka

Praznovanja rojstnih dni so vedno nekaj posebnega, prijetnega in neponovljivega. Posebej je lepo pri majhnih otrocih in naš bralni krožek je še mlad. Pet let prebiranja knjig slovenskih avtorjev pa vendarle pomeni, da smo segli po zajetnem kupu literature, spoznali precejšnje število novih avtorjev, se spoprijateljili z mnogimi knjižnimi junaki in njihovimi zgodbami.

Tokratno srečanje je bilo drugačno, saj sta nas obiskala dva avtorja iz zamejstva. Boris Pangerc je iz Doline pri Trstu, Marko Kravos pa iz Svetega Ivana pri Trstu. Če je Pangerc pesnik in pisatelj, poznan tudi kot župan občine Dolina v dveh mandatih, dober zborovski pevec in priznan oljkar, je Kravos pesnik, pisatelj in prevajalec iz španščine pa tudi srbohrvaškega jezika in seveda italijanščine. Za oba velja, da sta izvrstna retorika, velika domoljuba in vešča lepega ter bogatega slovenskega jezika. Pangerc je kot učitelj tudi dober poznavalec mladih in njihovega udejstvovanja ter neutruden zagovornik tradicije in običajev Slovencev v zamejstvu. Kot član Tržaškega okteta je prepotoval veliko dežel in krajev, zbor pa je pomembno prispeval k prepoznavanju tržaških Slovencev  po vsem  svetu. O tem, njunem ustvarjanju in položaju avtorjev, predvsem pa o  njunih delih, katerih odlomke sta tudi prebrala, sta se razgovorila na našem majskem srečanju v Dragomeru. Občinstvo jima je hvaležno prisluhnilo in radovedno sledilo njuni predstavitvi. Pangerc je s ponosom pripovedoval tudi o svojem županovanju, o delu predsednika tržaškega pokrajinskega sveta, sodelovanju z mladimi in prizadevanjih za sožitje bivanja obeh narodov na območju Doline. Kravos je poudaril, da je ustvarjanje na Tržaškem za avtorja lahko tudi izziv. Literatura je specifična, slovenske šole pa so zanimive za italijanske družine tudi zaradi večjih možnosti za individualen pristop k delu in znanja dodatnega jezika, ki za posameznika pomeni večje možnosti za uveljavitev v bodočnosti. Odlomki iz njunih del se ujemajo s pokrajino, kjer živita in ustvarjata. Kamen, morje, oljke v mnogoterih oblikah, čutenjih in hotenjih. Vsekakor je bil to še en lep večer, bogat z novimi spoznanji, prepleten z novimi prijateljskimi vezmi, ki vabijo, da sežemo še po kakšni knjigi, katerih avtorja sta.

 

Zadnje srečanje bralnega krožka v tem obdobju smo posvetili Mihi Mazziniju, pisatelju, kolumnistu, scenaristu, režiserju in računalnikarju, ki se je močno zasidral v sodobni slovenski literaturi. Roman Zvezde vabijo je prejel letošnje priznanje modra ptica za najboljši mladinski roman. S knjigo Otroštvo pa je nominiran za letošnjo nagrado kresnik. Razburljiv svet pustolovščin ne pritegne s svojo aktualnostjo le mladih, temveč ga z veseljem spremljamo tudi starejši bralci. Do jeseni, ko se ponovno snidemo, vsem želim prijetne počitniške dni in veliko zanimivega branja.

 

Dragica Krašovec

Oglejte si tudi