Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Vrtcu uporabno dovoljenje

Log–Dragomer, 11. avgusta 2023: Projekt gradnje drugega prizidka k vrtcu v Dragomerju je tik pred zaključkom. Objekt je dokončan, dela v notranjosti so se končala, igralnici je treba le še opremiti s pohištvom. Na Upravni enoti na Vrhniki so tako konec julija že izdali uporabno dovoljenje. V zaključni fazi je tudi urejanje okolice.
Nov dvooddelčni prizidek k vrtcu v Dragomerju že sije v živih barvah, v notranjosti pa na otroški živžav čakata dve lični svetli igralnici, ki so ju ravno ob našem obisku opremljali s pohištvom. Vse je že skoraj nared, tudi Upravna enota Vrhnika je konec julija izdala uporabno dovoljenje za uporabo novih prostorov.


Tik pred koncem je tudi urejanje okolice. V atriju so delavci izbranega izvajalca Trgograd zasadili novo lipo ter na svoja mesta postavili otroška igrala ter ograje. Gradbeni stroji so že poravnali teren na velikem igrišču, kjer bo kljub temu, da je bila trava sicer že posajena, zaradi obilnega deževja potrebno teren še enkrat dosipati z kvalitetno zemljino ter znova zasaditi travo. Okoli novega vrtca so delavci položili leseno zunanjo oblogo ter tlakovce, asfaltirali so tudi površino pred mavrično, oranžno in rumeno sobo.


Iz mogočnega drevesa nastaja igralo
Na novo urejenem otroškem igrišču bo otroke k čutnemu doživetju vabila nova čutna pot, otroci pa se bodo lahko odžejali ali si umili zamazane ročice na novem zunanjem pitniku. Novo urejeno igrišče naj bi zasenčili še z novimi drevesi.


Osrednje mesto na velikem igrišču bo dobilo novo igralo, ki so ga oblikovali iz mogočnega drevesa, ki je nekoč raslo na mestu novega prizidka. Drevo je več desetletij otroke ščitilo pred močnim poletnim soncem; ob dnevih, ko je rahlo deževalo, pa so otroci lahko pod gosto zeleno krošnjo kljub slabemu vremenu lahko uživali v suhi igri na prostem. Zato so želeli, da bi drevo z vrtcem in novimi generacijami živelo dalje. Kot nam je povedala Janja Sodnik, ki si je zamislila novo igralo, do ogleda na terenu niso vedeli, kaj se bo iz drevesa dalo narediti. »Drevo s čudovito razvejanim deblom je samo od sebe narekovalo obliko igrala, ki bo otroka vabilo na potovanje. Naravni obok z razvejanega debla otroka povabi, da teče v notranjost igrala in nato po spiralni poti nadaljuje popotovanje po drevesu. Za daljša potovanja je tu še letalo.« Popotovanje po igrišču bodo otroci lahko nadaljevali na različno visokih kosih debel manjših dreves, ki so jih postavili na terenu. Otroci bodo po njih lahko bodisi tekli ali  skakali z enega na drugega.


Naj spomnimo:
Občina Log-Dragomer se je sredi lanske jeseni lotila gradnje drugega prizidka k vrtcu v Dragomerju. Ta se naslanja na obstoječi trakt na jugozahodnem delu objekta, v njem pa bosta prostor dobili dve vrtčevski skupini. »Gradnja prizidka z dvema varstvenima enotama ob obstoječem vrtcu v Dragomerju povečuje bivalne kapacitete matične enote. Nov prizidek obsega dve varstveni enoti (2 x 62,02 m2) z lastnim sanitarnim blokom: wc-jem in umivalnico ter skupnim povezovalnim hodnikom,« so še dodali na Občini. V povezovalnem hodniku bodo uredili prostorno garderobo, preko novega nadstreška in vetrolova pa bodo otroci skozi povezovalni hodnik dostopali do novih ter obstoječih igralnic drugega starostnega obdobja. V novem delu bodo še sanitarije za zaposlene, manjši prostor ob obstoječem vetrolovu bodo preuredili za namen shrambe igral na novi enoti. Novi prizidek bo pritličen objekt, tlorisnih dimenzij: 20,48 krat 10,48 metra ter bo s povezovalnim hodnikom prislonjen ob bočno fasado jugovzhodnega krila obstoječega objekta. Oblikovno bo sledil že uporabljenim materialom na obstoječem objektu. Streha novega prizidka bo dvokapnica, krita bo s trapezno pločevino v barvi obstoječe kritine. Vrednost investicije je dobrih 450 tisočakov. Prvi sklop projekta, ki obsega gradbena dela, je ocenjen na skoraj 203 tisočake, za obrtniška dela pa naj bi odšteli 249 tisočakov. Investicijo sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Občina je na Razpisu za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu pridobila 175 tisočakov.


V. L.

Oglejte si tudi