Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Skupaj proti invazivnim tujerodnim vrstam

Občina Log - Dragomer je postala del projekta Sava TIES, ki je sofinanciran iz skladov Evropske unije, v okviru katerega želijo najti trajno rešitev za zatiranje invazivnih tujerodnih vrst vzdolž porečja Save.

Invazivne tujerodne vrste predstavljajo eno izmed dveh največjih globalnih groženj biotski pestrosti, povzročajo ogromno ekološko in ekonomsko škodo ter ogrožajo naše zdravje. Zato so se v boju proti njim združile štiri države v porečju Save, Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina ter Srbija ter za projekt Sava TIES pridobile Evropska sredstva. Projekt je vreden 1,6 milijona evrov, od katerih bo 1,36 milijona prišlo iz evropskih skladov. Odboru deležnikov projekta se je priključila občina Log - Dragomer, eden izmed partnerjev pa je tudi Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje. Projekt se zavzema za ohranjanje habitatov s transnacionalnim upravljanjem invazivnih tujerodnih vrst vzdolž porečja Save. Ta projekt je osredotočen na invazivne tujerodne rastline, ki v porečju Save že zdaj povzročajo veliko škode. Na sedmih pilotnih območjih v štirih državah ob Savi se bodo testirale različne metode za učinkovito odstranjevanje invazivnih tujerodnih rastlin. Odstranjevali bodo japonski dresnik, navadno amorfo, žlezavo nedotiko in veliki pajesen. Več informacij o projektu najdete na naslednjih povezavah: www.facebook.com/sava.tieswww.instangram.com/savatieswww.interreg-danube.eu/sava-ties.

Invazivne tujerodne vrste so rastline, živali in drugi organizmi, ki na določenem območju niso naravno razširjeni, temveč je njihova prisotnost posledica človeške dejavnosti. Nenadzorovano se širijo po porečju reke Save, izpodrivajo nekatere domače vrste in negativno vplivajo na druge, zmanjšujejo rodovitnost zemlje, povzročajo krčenje kmetijskih zemljišč ter velike težave pri zaščiti pred poplavami in drugo. Povedano na kratko, spreminjajo naravne habitate evropskega pomena in jih je zelo težko izkoreniniti. Ocenjuje se, da škoda zaradi invazivnih tujerodnih vrst v svetovnem gospodarstvu znaša okrog 1,4 bilijona dolarjev ali približno 5 % svetovnega gospodarstva.

 

V. L.

Oglejte si tudi