Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Še dolga pot do novega izvoza

April 2019. Letos bi morali na Lukovici začeti graditi nov avtocestni priključek v vrednosti 26,8 milijona evrov. Zemljišča je DARS že začel odkupovati, gradili pa še ne bodo. Nov avtocestni priključek namreč zamuja zaradi čakanja na vodno in okoljevarstveno soglasje.

Nov avtocestni priključek, ki naj bi razbremenil avtocestni odsek med Brezovico in Vrhniko, je takratna vlada že leta 2010 umestila v državni lokacijski načrt. Dve leti kasneje je DARS pridobil okoljevarstveno soglasje, ki je eden izmed predpogojev za pridobitev gradbenega dovoljenja. Kljub zamudam je kazalo, da bodo nov priključek na Lukovici začeli graditi letos. A se je zapletlo pri pridobivanju soglasij. Ker DARS v petih letih ni začel graditi priključka, je soglasje prenehalo veljati. »Skladno z Zakonom o varstvu okolja lahko nosilec nameravanega posega v okolje v roku treh mesecev pred iztekom njegove veljavnosti zahteva podaljšanje okoljevarstvenega soglasja. Tako je DARS, skladno z navedenim, pravočasno na ministrstvo oziroma ARSO vložil zahtevo za podaljšanje okoljevarstvenega soglasja,« so še pojasnili. A podaljšanja niso odobrili, saj je ARSO ocenil, da za kaj takega niso izpolnjeni zakonski pogoji. Zato je moral DARS zagristi v postopek pridobivanja novega dovoljenja.

A razlog za zamude ne tiči le v tem grmu, saj prav tako niso pridobili vodnega soglasja. »Razlog za zamujanje z gradnjo pa ni samo v pridobitvi okoljevarstvenega soglasja, temveč tudi v dolgotrajnosti postopka pridobivanja vodnega soglasja s strani Direkcije RS za vode na projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja oziroma natančneje na izdelano hidrološko-hidravlično študijo. Ta nova študija je bila izdelana avgusta 2018 in posredovana na Direkcijo RS za vode v pregled in potrditev.« Kot nam je še pojasnila služba za komuniciranje potrditve s strani direkcije še niso prejeli.

 

Začeli z odkupi zemljišč

S pridobivanjem soglasij pa dolga kolona zapletov še ni končana. Zapletlo se je praktično povsod, kjer se je lahko. Precej časa so čakali na parcelacijske odločbe geodetske uprave Ljubljana in geodetske pisarne v Logatcu, zato posledično niso mogli začeti s cenitvami in odkupi zemljišč. »Parcelacijske odločbe tako za k. o.  Log kot k. o. Brezovica so postale dokončne sredi decembra 2018. Izdelane so bile cenitve za k. o. Log, lastnikom so bile vročene ponudbe.« Kot smo še izvedeli, je devetnajst lastnikov že podpisalo pogodbe. Za k. o. Brezovica so cenitve in ponudbe v pripravi, sočasno pa z lastniki zemljišč opravljajo razgovore.

 

Gradnja bo potekala najmanj dve gradbeni sezoni

Kdaj bodo začeli z gradnjo, DARS ne upa napovedati. Pravijo, da bo začetek gradnje vezan na pridobitev vseh soglasij, projektno dokumentacijo, pridobitev nepremičnin ter izdajo gradbenega dovoljenja. Še pred začetkom gradbenih del pa bodo morali na ministrstvu za infrastrukturo potrditi investicijski progam ter uspešno izvesti postopek javnega naročila za izvedbo del. »Glede na opisane aktivnosti, ki so še v teku in jih časovno ni mogoče natančneje opredeliti, je trenutno nemogoče napovedati termin pričetka gradnje,« sicer pa DARS še opozarja, da bo gradnja precej zahtevna. »Zaradi zahtevnih barjanskih tal in temu prilagojene tehnologije gradnje bo ta trajala najmanj dve gradbeni sezoni. Tehnologija gradnje premostitvenega objekta pa bo prilagojena čim manjšemu oviranju prometa na avtocesti, tako da so predvidene le krajše zapore prometa.« Skupna vrednost gradbenih del je ocenjena na približno 26,3 milijonov evrov.  »Višina vrednosti gradbenih del je posledica obsega predvidenih ukrepov. Priključek je zasnovan kot polni štirikraki priključek z navezavo na obstoječo regionalno cesto, poleg ukrepov na avtocesti in novega nadvoza je predvidena še izgradnja povezovalne ceste do križišča pri železniškem prehodu v Vnanjih Goricah,« še pojasnjuje DARS.

 

V. L.

Oglejte si tudi