Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Pri novem izvozu potekajo meritve

Pri Lukovici naj bi bil v nekaj letih zgrajen nov avtocestni priključek. Kdaj naj bi se gradnja začela, nam na Darsu niso povedali, vse naj bi bilo odvisno od šestletnega operativnega načrta, v katerem naj bi bila opredeljena finančna in časovna izhodišča za načrtovane projekte. Trenutno ob avtocesti poteka prenos gradbenih parcel na teren ter projektiranje načrtovanega priključka.

Novi priključek so projektanti umestili na skrajni konec občine Log - Dragomer, v bližino križišča regionalne ceste s cesto Pod gradom. Zasnovan je kot polni štirikraki priključek z navezavo na obstoječo regionalno cesto. »Poleg ukrepov na avtocesti in novega nadvoza je predvidena še izgradnja povezovalne ceste do križišča pri železniškem prehodu v Vnanjih Goricah. Izvedbo priključka podrobneje opredeljuje pristojna uredba o državnem lokacijskem načrtu, ki jo je vlada sprejela v letu 2010,« so nam pojasnili na Darsu. Izvedeli smo še, da predvidena naložbena vrednost del znaša 27 milijonov evrov brez DDV, torej skupaj nekaj več kot 33 milijonov evrov. 
Trenutno poteka pridobivanje soglasij za pridobitev gradbenega dovoljenja: »Pridobitev gradbenega dovoljenja je odvisna predvsem od pravočasne pridobitve vseh zemljišč in soglasij.« Del projektne dokumentacije je že izdelan, med drugim projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja, začenja se tudi izdelava PZI, ki naj bi bil izdelan v drugi polovici letošnjega leta, ter investicijskega programa. »Med projektiranjem potekajo tudi usklajevalni sestanki s predstavniki občine Brezovica in Log - Dragomer,« še pravijo v Darsovi službi za komuniciranje. Obenem so se že začele zakoličbe na zemljiščih, ki naj bi jih za potrebe priključka odkupili. »Trenutno že poteka prenos gradbenih parcel na teren, sledijo cenitve in odkupi nepremičnin, predvidoma v obdobju 2018 in 2019,« smo še izvedeli.

Točen terminski načrt še ni izdelan. Več bo znanega po sprejemu šestletnega operativnega načrta. »Začetek gradnje priključka z vsemi ureditvami je odvisen tudi od zagotovitve potrebnih finančnih sredstev. Sicer pa bodo roki za uresničitev investicije in viri sredstev opredeljeni v šestletnem operativnem načrtu, v katerega bodo vključeni projekti, ki izhajajo iz Nacionalnega programa razvoja prometa v RS, pripravljajo pa ga za sprejem na Vladi RS na ministrstvu za infrastrukturo. S sprejemom prvega šestletnega operativnega načrta bodo s strani vlade opredeljena vsa zahtevana časovna in finančna izhodišča za projekte, ki bodo vključeni v prvi šestletni plan.«

 

V. L.

 

Oglejte si tudi