Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
20°C
9°C
JUTRI
18°C
10°C
Deli
3406

Previdno, neznanec zastruplja pse!

V občini Log - Dragomer so zaradi zastrupitve s strupom poginili že vsaj trije psi. Kot pravijo na občini, ne vedo za kakšen strup gre in kako je videti, zato lastnikom psov svetujejo, da so na sprehodih izredno pozorni. O morebitnih zastrupitvah pa naj obvestijo policijo.

Svetujemo vam, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov, je pomembno vedeti, da so pri reševanju življenja največkrat lahko usodne že minute, zato je v teh primerih obvezen takojšen obisk pri veterinarju! Ljudje pogosto ne gredo za tem, da je pes zaužil strup, zato bodite skrajno pozorni, če se pes po sprehodu slabo počuti, če je bruhanje modro-zelene barve pa je čas za takojšnje ukrepanje. Vsako čakanje ima lahko usodne posledice.

Znaki zastrupitve se lahko pokažejo že v nekaj minutah – oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne pa so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev. Tudi za to obstaja protistrup, vendar je čas res ključnega pomena. V trenutku, ko opazimo ali posumimo, da je pes zaužil takšen pripravek, moramo resnično čimprej do veterinarja, pa še v tem primeru je uspeh zdravljenja vprašljiv.

 

Kako ravnati?

Hkrati bi vam radi predali informacijo, da je zastrupljanje živali kot prekršek opredeljen v Zakonu o zaščiti živali in se šteje za mučenje živali – mučenje živali je kaznivo dejanje, ki se kaznuje z zaporom do dveh let. Zato vas pozivamo, da, v kolikor najdete vabo ali drugo stvar, za katero sumite, da bi bila lahko zastrupljenja in namenjena zastrupitvi živali, svetujejo, da jo na primeren način zavarujete, tako da ni več na voljo živalim ali celo otrokom, in o zadevi obvestite pristojne službe (policijo ali Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin) – v kolikor je mogoče, vabo tudi fotografirajte, saj v primeru zastrupitve lahko koristi veterinarju pri nudenju nujne pomoči. V kolikor je bil vaš pes zastrupljen, vas prav tako pozivamo, da dejanje prijavite pristojnim službam. 

 

Neznance pozivamo, naj s svojim početjem prenehajo!


 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi