Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 19.10.2017

jasno
Ponoči bo predvsem ob morju zmerno do pretežno oblačno, ponekod lahko občasno tudi megleno. Drugod bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem od 8 do 11 stopinj.
7°C | 22°C
petek, 20.10.2017
7°C | 20°C
sobota, 21.10.2017
9°C | 20°C
nedelja, 22.10.2017
9°C | 15°C
ponedeljek, 23.10.2017
7°C | 14°C
Opozorila
Sreda, 18.10.2017 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
7°C
22°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice

Praznik zaznamovala pestra paleta dogodkov


NOVICE

| |
16.06.2014      13:06
A A

Praznik zaznamovala pestra paleta dogodkov


V Občini Log - Dragomer je bilo maja zelo živahno. Ob občinskem prazniku je tudi letos v sklopu kulturnih, športnih, zabavnih in družabnih prireditev vsakdo lahko našel nekaj po svojem okusu. Trinajst zelo različnih dogodkov, z vrhuncem na praznični dan, 30. maja, ko so na proslavi podelili še občinska priznanja.


Proslava 30. maja
Proslava 30. maja
Deli:

Na proslavi navdušila Simfonika

Proslavo ob občinskem prazniku si bo občinstvo, ki je zopet do zadnjega kotička napolnilo večnamenski prostor Osnovne šole Log - Dragomer, zagotovo zapomnilo vsaj po dveh stvareh – šestih novih dobitnikih občinskih priznanj in vrhunskem nastopu vrhniškega orkestra Simfonika z gosti.

Tudi tokrat na prireditvi ni manjkal šolski otroški pevski zbor, ki je s himno odprl proslavo ter nato občinstvo razveselil še z dvema skladbicama. Stalnica občinskih proslav pa je nagovor župana Mladena Sumine, ki je letos pozdravil z besedami: »Osmič in zadnjič vas nagovarjam v tej vlogi in ob takšni priložnosti. V teh letih smo preživeli marsikaj. Naravne nesreče, ki jih najstarejši prej niso doživeli, kot so poplave, ledena ujma, gozdni požar, nevihte s točo in suša, ter druge škodljive pojave, kot so droge večjih razsežnosti, umori, samomori in še kaj. Bilo je tudi marsikaj lepega. Moje ambicije pred osmimi leti, ko sem iz povprečno uspešne lastne firme odhajal v pokoj, niso bile postati župan. Ambicije so bile doseči hitrejši napredek v razvoju lokalnega okolja na vseh področjih družbenega delovanja in standarda. Doseči tisto, kar sem v tem okolju in širše zelo konkretno počel vseh predhodnih skoraj 40 let. Cilje, ki smo si jih skupaj postavili ob ustanovitvi občine in ki jih je v obeh dosedanjih volilnih programih konkretizirala Lista za LDL z menoj kot županom, brez posebne evforije, vendar vztrajno in dosledno uresničujem.« V svojem nagovoru se je sprehodil skozi večje investicije zadnjih let ter občinstvu pojasnil, zakaj se vsi želeni cilji niso uresničili: »Vzrokov je več. Vsaj trije so omembe vredni: cilje si zavestno postavimo višje, kot jih je realno možno doseči; neposredno po ustanovitvi občine smo na podlagi odločitve takratne oblasti bili ob dobršen del dohodkov iz dohodnine in gospodarska situacija se je v svetu in zlasti v Sloveniji drastično poslabšala … V ničemer si ne lastim zaslug za doseženim, o vsem je odločitve sprejemal OS. Hvala vsem. Vse, kar smo dosegli, smo dosegli pretežno z lastnimi sredstvi. Kreditov nimamo. Kot občina nismo nič prispevali k dolgovom Slovenije, za katere nihče ne ve, kako jih bomo poplačali. Sem za kredite, vendar samo za projekte, s katerimi je možno ustvarjati dodano vrednost, ne pa za projekte, ki nam bodo le povečevali stroške. Občinski projekti so običajno takšni. Res pa je, da projektov, za katere bi bilo treba najeti kredite, v tem obdobju nismo imeli. Šele zdaj jih imamo.« Ob koncu nagovora se je dotaknil še prihajajočih jesenskih volitev ter povedal, da se poslavlja od županskega stolčka, od prihodnjega kandidata in občinskega sveta pa da pričakuje kontinuiteto v delu občine, brez politikantstva.

Za svoje dolgoletno delo v občini oziroma izjemne zasluge pa so priznanje tokrat dobili štirje posamezniki, Peter Mausar, Draga Davidkova, Alojzija Šarabon in Stojčo Tasev, ter dve društvi, Prostovoljno gasilsko društvo Dragomer - Lukovica in Prostovoljno gasilsko društvo Log.

Slovesno vzdušje so organizatorji ustvarili tudi z odličnim izborom kulturnega programa, poleg otroškega pevskega zbora pod vodstvom Mojce Lorber ob spremljavi Klemena Lorberja na trobenti so navduševali še simfoniki. Orkester Simfonika z Vrhnike že od njegovih začetkov, leta 1992, vodi dirigent in violinist Marko Fabiani, ki je v prostem času tudi aranžer, programski vodja, menedžer in arhivar. Pred leti se je orkester iz godalnega razvil v simfoničnega. Zasnovan je kot ljubiteljsko društvo, čeprav v njem igrajo tudi profesionalni glasbeniki, ki so izšli iz vrhniškega okolja. Najbolj odmevni projekti orkestra so znani novoletni koncerti na Vrhniki in v Slovenski filharmoniji ter gala pomladni koncerti, ki jih pripravljajo skupaj z Mešanim pevskim zborom Mavrica Vrhnika. Mnogi umetniki tako klasične kot zabavne glasbe jih vabijo na svoje koncerte. Igrali so na večini slovenskih odrov – v Cankarjevem domu, Slovenski filharmoniji, Operi, Križankah, Hali Tivoli, Festivalni dvorani … Ena izmed odlik orkestra je tudi prefinjen čut za izbor glasbenega programa, s katerim so se izkazali tudi ob tej priložnosti. Začeli so z nežnimi skladbami s pridihom slovenskega narodnega duha, na odru pa se jim je pridružila solistka Maruša Pišljar iz Logatca, ki je z nežnimi zvoki citer občinstvo popeljala v svet slovenskega filma Cvetje v jeseni. V nežnih ritmih je orkester nadaljeval tudi s solistom kontratenoristom Žigo Laknerjem. Njegova posebnost je njegov glas, ki seže vse od klasičnega tenorja, ki je visok moški glas, do soprana, ki je visok ženski glas. Žiga je navdušen nad petjem oper, k čemur je prispevala tudi Alenka Gotar s svojo zmagovalno pesmijo na Emi leta 2007. Pravi, da mu je pri operi zanimivo to, da lahko zaigraš, kar govori besedilo, in še poješ zraven. V zadnjem delu svojega nastopa je orkester občinstvo na noge dvignil z igrivimi jazzovskimi in tradicionalnimi irskimi ritmi, pri skladbi Cirkus Renz skladatelja Gustava Petra pa se jim je na odru pridružil Gašper Sladič na solo ksilofonu. Svoj nastop so zaključili udarno, z eno izmed najbolj znanih tenorskih arij, Nessun dorma, ki jo je občinstvu zapel Žiga Lakner.

Prireditev se je zaključila ob prijetnem kramljanju in pogostitvi pod nadstreškom prizidka osnovne šole.

 

Ljubitelji športa na svoj račun prišli kar šestkrat

Športno dogajanje v okviru občinskega praznika so odprli balinarji, ki so se v prvi polovici maja v športnem parku v Dragomerju pomerili na notranjskem prvenstvu v balinanju za moške in ženske; dogodek je organiziralo Društvo upokojencev Dragomer - Lukovica, ki je sredi maja z organizacijo tradicionalnega balinarskega turnirja za moške in ženske še drugič poskrbelo za druženje. Svoje balinarsko znanje pa so športniki v sklopu praznika lahko pokazali še na dveh turnirjih, ki ju je pripravil BŠD Dragomer; zadnji konec tedna v maju so se na ploščadi v športnem parku v Dragomerju dokazovale ženske trojice, na tekmi državnega prvenstva pa članske dvojice.

V loškem športnem parku pa so na svoj račun prišli ljubitelji okroglega usnja. Veterani Nogometnega kluba Dragomer so organizirali tradicionalni mednarodni turnir štirih ekip, ki se ga udeležujejo ekipe iz Dragomerja, z Dobrove, iz Osijeka in Malega Lošinja. Turnir vsako leto priredi druga ekipa, dragomerški veterani pa so dogodek tokrat izpeljali drugič. »Na teh srečanjih je tekmovalnost bolj v drugem planu, zato so bili temu primerni tudi rezultati, ki so bili zelo izenačeni. Vseeno pa smo dobili zmagovalca, ki je za eno leto dobil v hrambo veliki prehodni pokal, in to je ekipa s sosednje Dobrove,« pojasnjuje Aleš Sumina.

Dogodke ob občinskem prazniku so zaključili pohodniki, ki so se s PD Rega odpravili na pohod po mejah občine.

 

Za kulturno-izobraževalne dogodke skrbel KUD Kosec

Dogajanje v sklopu občinskega praznika se je začelo že prvi teden v maju, in sicer s prireditvijo za otroke, ki jo je KUD Kosec pripravil v sodelovanju z osnovno šolo. V dvorano v TC center so povabili Kaličopkovo gledališče, ki je najmlajše razveselilo z glasbeno predstavo, ki jo odlikujejo avtorske pesmi, med katere so prepleteni krajši skeči s poučno in humorno vsebino. Dogajanje ob prazniku se je nadaljevalo s karmičnim svetovanjem Špele Poljanšek, ki je poslušalce na svojem predavanju popeljala v svet prijateljstva in razmišljanja o tem, kakšna sreča je dana tistim, ki v življenju najdejo vsaj enega pravega prijatelja.

V svet fotografije in lepot Ljubljanskega barja pa je občinstvo s svojo razstavo popeljal domačin Janez Tarman. Ta je v fotografsko oko ujel lepoto, divjino in prvobitnost Ljubljanskega barja.

Del kulture pa so tudi risani filmi, s projekcijo prvega slovenskega celovečernega risanega filma Socializacija bika se je v okviru praznika predstavil eden izmed režiserjev, domačin Milan Erič, ki je risani film ustvaril skupaj z Zvonkom Čohom. Erič je po projekciji uro in pol klepetal z občinstvom, ki je med drugim izvedelo, da sta ustvarjalca za 78-minutni celovečerec narisala 30.000 risb, celotna produkcija pa je trajala štirinajst let.

V okviru Koščeve literarne sekcije pa se je poslušalcem predstavil tudi občan dr. Jure Zupan, ki je na zanimiv način predstavil svojo monografijo Pomenska mreža slovenskih glagolov. »V pogovoru z njim so članice bralnega krožka izrazile pripravljenost za sodelovanje pri pripravah na računalniško obdelavo uvodnikov v izbranih slovenskih časopisih, ki bi pokazala na razlike v besednem zakladu uvodničarjev. Dogovorili smo se, da se jeseni znova srečamo in se pogovorimo o morebitnem sodelovanju,« so nam povedali v Koscu.

Eden izmed najodmevnejših dogodkov KUD Kosec je bila zagotovo Flancarija in igračarija, ki se je sredi maja odvila pred gasilskim domom na Logu. Podobno kot na Semenjavi, ki je potekala pred nekaj meseci, je bilo tudi tokrat zelo živahno. Občani so na dogodku menjali sadike različnih povrtnin, pa tudi semena, otroci pa so menjali rabljene, a še vedno uporabne igrače. Več o vzdušju pa Mojca Premuš: »Kmalu po deveti uri se je nabralo lepo število ljudi, nekaj več kot na Semenjavi, ko nas je bilo kakih trideset. Takoj se je začela živahna izmenjava: paprike in paradižniki vseh vrst, barv in oblik, začimbnice in tudi (popularne) jagode goji. Kakih deset otrok je imelo skromno igračarijo, potem pa zelo živahno zabavo na travniku pred gasilskim domom. Poleg zelemenjalcev so se na travniku znašli tudi radovedneži, gasilci, ki so imeli takrat vaje, in naključni obiskovalci. Prav vsak, ki je to želel, je lahko odnesel domov kako sadiko. Še posebej presenečen je bil obiskovalec, ki je na plano potegnil denarnico in hotel plačati za dobljene sadike, a smo ga prepričevali, da sadik ne prodajamo, da sadike potrebujejo nov dom, sicer bodo pristale na kompostu.« Kot so nam še pojasnili v Koscu, so se udeleženci domov vrnili zadovoljni in s polnimi rokami novih sadik in semen ter novimi poznanstvi, vrtnarskimi nasveti in izkušnjami.

Prijetno pa je bilo tudi na zadnjem Koščevem dogodku, ki je potekal pod vodstvom Drage Davidkove. V okolici Osnovne šole Log - Dragomer je asfalt s kredami polepšalo kar okoli 50 otrok. Kot smo se prepričali, so bile letošnje delavnice in prireditve, ki jih je pripravil KUD Kosec, dobro obiskane, kulturniki pa so bili zelo veseli odziva občanov, ki so prireditve tudi pohvalili.


V. L.

Foto: V. L., KUD Kosec, NK Dragomer

KUD Kosec se zahvaljuje Emiliji Erbežnik za lep aranžma in okrasitev proslave ter za celoletno sodelovanje. 

 
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Log - Dragomer!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!