Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
26°C
15°C
JUTRI
29°C
16°C
3628

Povabilo lastnikom zemljišč in družinam

V okviru prostovoljnega Projekta prenove naselij in izboljšanja zaupanja med vsemi sosedi, vas že 32. leto nagovarjamo, da v svojih zaselkih sami postorimo vse, da bi bilo vaše skupno bivanje še boljše in tudi sožitje bolj varno za vse! Vabimo vas, da podobno, kot lastne, uredimo tudi skupne površine in da sami poberemo smeti, preden narava oživi in ozeleni.

Več družin je dalo pobudo, da po posameznih zaselkih povabimo k sodelovanju tam živeče lastnike zemljišč in družine, ki bi najele del njive ali vrta za svoj zelenjavni vrt ali sadovnjak. Torej, da se sosedje, ponudniki in najemniki sami dogovorimo med seboj. Na ta način lahko potem sodelujemo znotraj soseščine, tudi na vseh drugih področjih. K tovrstnem spodbujanju ekonomije med sosedi, torej vabimo vse lastnike zemljišč in tudi vse, ki bi bili pripravljeni najeti in obdelovati najete vrtičke in sadovnjake. 

Da to lahko odlično deluje, potrjujejo tudi dobre prakse iz sosednje občine.

Res je tudi, da lahko vse zaupamo vsem, zanesemo pa se lahko samo vsak na sebe. Če pa bi se organizirali skupaj, bi nam lažje uspelo pridobiti še pomoč od drugod. Ta bi bila ta res nepričakovani dar. V vsakem primeru je delo na vrtu koristna rekreacija in stik z naravo, ki omogoča tudi medsebojno sodelovanje. Nič manj pa ni pomembna tudi pomladitev in obogatitev krajine ter zgled prihajajočim generacijam v smislu lastne pridelave hrane in skrajšanja poti iz njive na mizo.

Prav tako zbiramo pobude za sodelovanje pri skupnostnem sadovnjaku, kjer bi posamezniki ali družine v skupnem sadovnjaku posadili posamezna drevesa. Prek spoznavanja simbioze med drevesi se bomo učili, kako graditi človeške odnose in skupnosti in kakšne prednosti nam prinašajo. 

Ta pobuda je namenjena tudi vrtcem in šolam, saj vsi vemo, da od žoge ni kruha! Določena prednost pa predstavlja tudi podeželje na pragu glavnega mesta, ki nam tudi omogoča manj izgube časa v prometu.

V primeru, da se pokaže večje zanimanje, se lahko imenuje tudi koordinacija, sestavljena iz ponudnikov in najemnikov in si tudi na ta način pomagamo pri obnovi lokalnega in slovenskega podeželja. V društvu ODPMD Brezovica, ki povezuje tudi vse sosednje občine, smo pripravljeni pri tem pomagati in zato zbiramo ponudbe lastnikov zemljišč in zainteresiranih najemnikov na (sdrago@siol.net) .

Za zaključek dodajam še spomin na leto 1993 https://vimeo.com/2859853 in vse lepo pozdravljam.


Za ODPMD Brezovica, Drago Stanovnik,0561 344 688

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi