Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Ohranili naj bi dobro, odvzeli slabo

Občina Log - Dragomer je še pred koncem lanskega leta postala lastnica celotnega objekta na Loški cesti 12, ki ga bodo celovito obnovili, vanj preselili občinsko upravo, uredili arhiv ter ga namenili širši javnosti. Kakšni so načrti občine, kakšen je potencial stavbe, kakšna je bila preteklost in kakšna bo prihodnost tega objekta, so obiskovalci izvedeli ob vodenem ogledu nekdanje šole.
To enkratno priložnost je izkoristilo kar nekaj občanov, ki so se pod vodstvom urbanistke Rebeke Skalja Kure sprehodili po stavbi ter obujali spomine na čas, ki so ga preživeli v njej. Stavba na Loški cesti 12  je ena izmed redkih stavb kulturne dediščine v občini. »To je stavba kulturne dediščine s preteklostjo. Tukaj so se šolali prejšnji rodovi in šola prinaša znanje, znanje prinese razvoj in tudi neko miselno širino, ki nas spremlja skozi celo življenje. Zato ima ta stavba izročilo, ki ga prenašamo naprej in temu rečemo duh kraja,« je obiskovalcem povedala urbanistka Rebeka Skalja Kure.

Duh kraja, ki živi že skoraj sto let, želi občinska uprava ohraniti tudi v bodoče ter stavbo prenoviti tako, da bo vsaj še enkrat toliko časa služila in nudila vsebine naslednjim nekaj generacijam. Kot smo lahko izvedeli, je v vsem tem času stavba ostala praktično nespremenjena. »Ohranja se tisto, kar je dobro, in odvzema tisto, kar je slabo, vlaga, razpadanje konstrukcije ter med drugim slaba statika,« je še pojasnila Skalja Kure. Stavba je pred izselitvijo vrtca funkcionirala v dveh etažah, klet in podstrešje pa nista bila v uporabi. Po prenovi naj bi se to spremenilo, usposobili naj bi še dve etaži ter tako pridobili še enkrat toliko prostora. »V kleti so predvideni večnamenski prostori, ki bodo namenjeni opravljanju dejavnosti in arhivu, obstoječe učilnice v pritličju bodo namenjene širši javnosti, raznim dogodkom, predavanjem in občinskemu svetu.« Nadstropje višje naj bi svoje prostore imela občinska uprava, vsebine v mansardi pa še niso dorečene, predvidoma pa bodo, kot smo izvedeli, namenjene javnosti.


Kmalu naj bi stavbo izpraznili ter pridobili izvajalca za izdelavo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in prenovo, sledili bodo pridobitev gradbenega dovoljenja, razpis za izbiro izvajalca ter nato prijava na razpis za sofinanciranje energetske prenove. Če bo uspešna, občini ne bo potrebno v celoti kriti finančnega bremena prenove. Deloma je bila občina pri pridobivanju sredstev za ta projekt že uspešna, v okviru projekta ELENA so za izdelavo dokumentacije dobili 17 tisoč evrov.

V. L.

Oglejte si tudi