Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

PD Rega na Storžiču

V nedeljo, 4. oktobra, se je manjša skupina članov PD Rega odpravila na najzahodnejši dvatisočak Kamniško-Savinjskih Alp – vodnik Aleš nas je vodil na Storžič (skozi Žrelo). Zapeljali smo se proti Tržiču in vasici Lom pod Storžičem, naša pot se je začela na parkirišču pred domom pod Storžičem (1123 m). Skozi Žrelo smo plezali po zelo zahtevni, a dobro označeni poti, ki je vodila skozi veliko in ozko skalno grapo zahodne stene, varovano z jeklenicami in klini. Pogled na globoko dolino pod nami je zastirala gosta megla. Zanimivo je bilo prečenje police v Žrelu. S pomočjo številnih varoval smo preplezali tudi skalne stene in ob izstopu na sedlo grebena smo si vzeli čas za počitek. Sonce na modrem nebu nas je prijetno grelo. Do vrha pobočja Storžiča (2132 m), kjer stoji velik leseni križ, ob njem pa sta razgledna plošča in vpisna skrinjica, je bila prehojena čudovita skalnata grebenska pot. Na to, da smo osvojili vrh, smo bili člani zelo ponosni. Razgleda zaradi goste megle nismo imeli, razen na vidno ostenje Kočne. S planinskimi kavkami smo si delili malico, medtem ko nas je grelo opoldansko sonce. 

Sestop proti severu grebena čez Škarjev rob smo začeli po zdrsljivi kamniti poti, varovala nas je kratka jeklenica, od melišča dalje pa smo se podali po lažji, razgledni grebenski poti med nizkimi borovci ter nato po malo bolj strmi stezi v dolino, skozi jesensko obarvani listnati gozd, vse do izhodišča.

Z vodnikom Alešem smo tako plezalno pot na Storžič uspešno zaključili. Doživeli smo lepo krožno turo, imeli smo srečo z vremenom, in zadovoljni smo se vrnili domov.

 

Lili

Oglejte si tudi