Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

PD Rega na Raduhi in Jerebikovcu

V soboto in nedeljo, 13. in 14. junija, smo bili na planinskem izletu na Raduhi in Uršlji gori. Najprej smo se zapeljali proti Logarski dolini skozi sotesko Savinjske doline med Lučami in Solčavo. Točke naše poti prvi dan so bile: izletniška kmetija Bukovnik pod Olševo (1327 m) – koča na Grohatu pod Raduho (1460 m) – pot čez Durce do Velike Raduhe (2062 m) – koča na planini Loka pod Raduho (1534 m) s kapelico Sv. Križa – koča na Travniku (1548 m) – dom na Smrekovcu (1375 m) s hišico z informativnimi tablami in parkom. Naslednje jutro smo nadaljevali: Andrejev dom na Slemenu (1086 m) – prelaz Spodnje Sleme mimo cerkvice Sv. Vida do Križana (1040 m) – Uršlja gora (Plešivec 1699 m) s cerkvijo sv. Uršule – Poštarski dom pod Plešivcem (805 m), kjer smo sestopili.

Zbranim udeležencem z vodnikom Alešem je uspela fantastična dvodnevna tura v lepem sončnem vremenu. Prvi dan smo hodili 9 ur, drugi dan 8 ur, prehodili 40 kilometrov in večkrat premagali višinsko razliko. Spoznavali smo Raduho, poraslo s smrekovimi gozdovi, visokogorskimi travniki, posutimi z rožicami in metulji. Zanimive so bile gozdne stezice, polne mravelj in velikih mravljišč ob poti. Občudovali smo čudovite koče, ki je bila vsaka po svoje zanimiva, božja znamenja in kapelice ter premagovali strme travne in kamnite poti ob prepadnih stenah. Ob postankih smo uživali v razgledih na vse strani pogorja in slemena Raduhe. Zmotili nas niso niti grmenje niti kaplje dežja, ko smo se v pisanih pelerinah z Uršlje gore vračali v dolino polni energije, veselja in vtisov, ki nam bodo ostali v lepem spominu. Imeli smo se res enkratno. Za lepo izpeljano dvodnevno turo se zahvaljujemo Alešu in simpatičnemu Klemnu za lepo in varno vožnjo proti domu.

Lepo in sončno zgodnje jutro nedelje, 5. julija, je obetalo krasen planinski izlet na Jerebikovec (1593 m). Za podvig nas je bilo pripravljenih osem članov. Z vodnikom Alešem smo se zapeljali proti Kranjski Gori in pred vasjo Dovje zavili proti Radovni. S parkirišča ob glavni cesti smo že opazili oznako za Jerebikovec – Tilčev rovt. Sopihali in grizli smo kolena po zelo strmih gozdnih in skalnih grebenskih poteh do razglednega sedla s klopico in razgledom na dolino vasi Dovje ter Karavanško Kepo. Strma pot je vodila naprej do gozdnega sedla Tilčevega rovta s klopico in spomenikom padlim borcem. Na vrhu travnatega Jerebikovca smo bili nagrajeni z veličastnim pogledom na Triglav, Rjavino, Škrlatico in druge vrhove Karavank. Lepo se je videlo doline Krma, Kot in Vrata. Na vrhu Jerebikovca je sicer majhen zasilni bivak z vpisno knjigo, kjer smo uživali ob pogledu na naravo ob skalovju med visoko travo s cvetlicami. Irena je nabrala celo gozdne jagode. Pri sestopu v dolino smo zmotili srno, ki jo je opazil Štefan. To je bil še en razlog za veselje. V Radovni smo posedeli v prijetni senci turistične kmetije Psnak. Ogledali smo si tudi potok Radovna, spomenik žrtvam, odkrit leta 1961, ter Smolejevo domačijo, ki je bila kot cela vas leta 1944 požgana. Planinski izlet smo zaključili pri Miši in Sandiju v prijetnem domačem okolju.

 

Lili

Oglejte si tudi