Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Kako izboljšati sodelovanje med občinami in NVO

V okviru Stičišča NVO osrednje Slovenije smo izdali priročnik za občine z naslovom Semafor – podporni ukrepi za delovanje nevladnih organizacij, v katerem predstavljamo ukrepe, ki jih občine lahko sprejmejo in pripomorejo k razvoju nevladnih organizacij (društev, zasebnih zavodov in ustanov), tudi brez dodatnih finančnih sredstev, saj predlagani ukrepi niso nujno povezani z negativnimi proračunskimi posledicami.

V letu 2013 smo med občinami Osrednjeslovenske regije izvedli anketo, v kateri smo spraševali o sodelovanju in podpori, ki jo občine namenjajo ​svojim nevladnim organizacijam. Na podlagi ankete je bil oblikovan »semafor sodelovanja«, iz katerega je razvidno, katere ukrepe so občine že sprejele, kateri se razvijajo in o katerih občine še ne razmišljajo. S tem smo ​želeli zbrati dobre prakse in pripraviti priporočila v obliki brošure, ki bo v pomoč občinam, ki želijo svojim nevladnim organizacijam omogočiti boljše pogoje za delovanje.

 

Med njimi so brezplačna ali subvencionirana uporaba prostorov za NVO, brezplačna oglaševalska mesta, večletno financiranje programov NVO, sofinanciranje programov, ki so delno financirani iz drugih neobčinskih virov, posvetovalna telesa, priznanja za prostovoljce in podpisani sporazumi o sodelovanju med občino in NVO.

 

Seveda mimo finančnih sredstev, namenjenih NVO, vseeno ne moremo, zato smo dodatno poglavje namenili pregledu občinskih sredstev, ki so namenjena za programe in projekte NVO, ter pripravili priporočila za občinske javne razpise za NVO.

 

Po podatkih za leto 2013 14 občin v regiji (oziroma 54 %) nameni več kot 1 in manj kot 2 % proračuna za razpise, na katere se lahko javijo tudi NVO. Za razpise, na katere se lahko javijo tudi NVO, najmanjši delež proračuna nameni Občina Brezovica (0,65 %), največjega pa Občina Ivančna Gorica (4 %).

 

Med priporočili, ki smo jih zajeli v brošuri in so bila izbrana na podlagi težav, s katerimi se srečujejo NVO pri prijavah na občinske javne razpise, pa so predvsem priporočila o določanju prioritet za financiranje za proračunsko leto, o tem, kaj naj vsebuje razpisna dokumentacija, pa o rokih za objavo razpisov, prijavi na razpise, objavi rezultatov in sklepanju pogodb ter ocenjevanju, spremljanju in vrednotenju občinskih javnih razpisov.

 

​Priročnik je koristen pregled tega, kaj lahko občina še naredi za boljše delovanje svojih nevladnih organizacij. Dostopen je na spletni strani www.consulta.si, na povezavi: http://www.consulta.si/_files/userfiles/file/consulta/pobude/priro%C4%8Dnik_semafor_2014.pdf.

 

Klara Kržišnik, Stičišče NVO osrednje Slovenije

Povezave

www.consulta.si

Oglejte si tudi