Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

DU Log in Dragomer na tečaju nordijske hoje

Društvo upokojencev Log je že drugič organiziralo tečaj nordijske hoje ter k sodelovanju povabilo tudi člane DU Dragomer - Lukovica, ki so se z veseljem odzvali.
O tečaju smo se pozanimali že v začetku aprila, ko so bile vse naše gozdne poti zaradi žledoloma zaprte. Z nordijsko hojo smo želeli zagotoviti rekreacijo, ki jo je mogoče izvajati na različnih podlagah (trava, makadam, asfalt). Tečaj je v okviru Zdravstvenega doma Vrhnika strokovno vodila ga. Urša Debevec. Zanimanje za tovrstno rekreacijo je bilo veliko, udeležilo se je je kar 21 ljudi.

Vadba je potekala od 7. do 28. maja, ob sredah ob 9. uri v Športnem parku Log. Ga. Debevec nas je na začetku ure opremila z nordijskimi palicami ter nas hkrati poučila o pravilni izbiri palic (glede na dolžino) in uporabi.

Ob pravilnem izvajanju nordijske hoje lahko vključimo do 90 % vseh mišic telesa. Pred vsako vadbo smo opravili ogrevalne vaje, po koncu hoje pa raztezne vaje, kar je pomembno pri vsakem športu. Teoretični del je zajemal še pravilno držo palic ter nastavitev paščkov za roke. Osnovna tehnika nordijske hoje izhaja iz teka na smučeh, kjer je telo rahlo nagnjeno naprej. Za pravilno gibanje je bistveno, da se obdrži diagonalni korak desne noge in leve roke. Da bi utrdili avtomatizem pravilnega gibanja, smo vadili tudi v parih, po principu lokomotive. Ko smo pravilnost hoje utrdili, je bil poudarek še na odpiranju dlani pri odrivu.

Pri zadnji (četrti) vaji smo imeli že kar dober občutek pa tudi s strani tovarišice smo bili pohvaljeni. Običajno smo se po vaji usedli v športnem parku, popili kavico, poklepetali in se prijetno družili. Navdušeni nad tovrstno rekreacijo smo se dogovorili, da se zopet vidimo že v jeseni.
Lepo pozdravljeni in varen korak želim.
 
Besedilo in fotografije: Zlatko Verbič

Oglejte si tudi