Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Deset let zelemenjalnih dogodkov v občini Log-Dragomer

Leta 2014 smo se v KUD Kosec opogumili in organizirali prvo Semenjavo, t. j. menjalnico semen za zelenjavo, začimbe in okrasno cvetje. Semenjava je bila načrtovana ravno v času žledoloma, ko so v naši občini veljale izredne razmere in smo jo zato morali prestaviti. Kljub tej začetni neugodnosti se je prve Semenjave udeležilo veliko število ljudi. Kar trideset zelenoprstih radovednežev se nas je zbralo in imeli smo se prav fino. Dogodek so popestrile lične kuverte s semeni, ki so nam jih poslali iz ljubljanske sekcije Zelemenjave, pogrel nas je domači čaj ge. Ljubice Malavašič ter kup izvodov revije Biobrazda, ki so nam jih podarili v trgovini Biobrazda iz Dragomerja. Oglasil se je tudi predstavnik projekta »Hrana za zdravje & delovna mesta«, ki nam je razdelil nekaj lično zapakiranih paketkov semen za fižol in ajdo.

Že maja istega leta smo organizirali prvo Flancarijo, kjer smo prvič menjali sadike ali flance, kot jim rečemo po domače. Majska Flancarija je potekala usklajeno z Zelemenjalnimi dogodki na 17 lokacijah po vsej Sloveniji. Na našem dogodku smo tisto sončno sobotno dopoldne preživeli tako, da smo poleg vrtnarskih dobrin menjali še igrače v tako imenovani Igračariji. Na žalost ideja o menjavi igrač ni bila dobro sprejeta. Ponovili smo jo le še enkrat, potem pa počasi odnehali. Je bila pa zato pravi uspeh Flancarija, ki smo jo ponovili vsako leto. Tudi letos jo bomo nedvomno.

Jeseni smo izpeljali tudi prvo Jesensko zelemenjavo, na kateri smo menjali viške pridelkov z vrta, zelišča in vložnine. Prvo leto je bil ta dogodek zelo dobro obiskan, kasneje pa sicer malce manj. A še vedno upamo, da se bo tudi jesensko druženje okrepilo.

Kasnejša leta smo vse tri dogodke bolj ali manj redno ponavljali. Pri KUD Kosec smo se trudili dogodke obogatiti z različnimi predavanji in praktičnimi prikazi obrezovanj sadnega drevja ter ameriških borovnic, ki so bila na splošno zelo dobro sprejeta. Med udeleženci so se stkale posebne vezi in vedno znova smo srečni, ko se zopet vidimo na takih dogodkih. Poleg semen, flanc in viška pridelkov izmenjamo neskončno količino zelenih nasvetov. Hkrati nam srca ogreva neskončna količina nasmehov in dobre volje, ki vedno spremlja te dogodke. Nepozabni so spomini na mladeniča, ki se je nekega leta pojavil na Flancariji in s seboj prinesel čez 200 flanc različnih sort paradižnikov. Neko drugo leto sta na Flancarijo prišla mlajša vrtnarja z doma predelanim kolesom z ogromno košaro. In z zelo lepimi flancami, seveda. Še kup manjših spominov se je nabralo v teh desetih letih in prav vsi so spravljeni v naših srcih.

V prihodnje bi radi zelemenjalne dogodke obdržali in jih poskušali še obogatiti. Še naprej bomo eksperimentirali, preizkusili to ali ono. Še naprej bomo širili ideje o doma pridelani, zdravi zelenjavi. Letos bomo združili Flancarijo in Bolšji sejem, ki smo ga v KUD Kosec lani prvič (uspešno) organizirali. Oba dogodka bosta potekala v maju. Kot lani bodo tudi letos stojnice na bolšjem sejmu zastonj za prodajalce, vstop za obiskovalce bo tudi vstopnine prost. Več podrobnosti o skupnem dogodku vam izdamo v prihodnje.

Zelemenjalnim dogodkom se lahko pridruži vsak, ki ga zanima vrtnarjenje. Včasih dobim vprašanja, ali smejo priti tudi ljudje, ki nimajo kaj za menjati. Odgovor je: seveda. Prinesite kako pecivo ali stare vrtnarske lončke, pa že imate snov za menjavo. Vabljeni!

 

Mojca Premuš

Oglejte si tudi