Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Svetniki potrdili rebalans proračuna

Log - Dragomer, 25. september 2013 – Občinski svet je na svoji devetnajsti redni seji brez večjih pripomb soglasno potrdil rebalans proračuna. Ta ne predvideva večjih sprememb, večinoma gre le za uskladitev sredstev na nekaterih večjih investicijskih postavkah.

Občinski svetniki so na septembrski seji soglasno dvignili roke za letošnjo spremembo proračuna. V novem odloku je predvidenih nekoliko manj prihodkov, ti so nižji za nekaj več kot 28 tisočakov, za dobrih 22.000 evrov se nižajo tudi odhodki. Prihodki občine se višajo pri davkih na nepremičnine, kjer naj bi občina pobrala za dvajset tisočakov več od predvidenega, davki na dediščine in darila se višajo za 30.000 evrov, manj pa bo pobranih davkov na promet nepremičnin in na finančno premoženje. Nekoliko manj načrtujejo tudi nedavčnih prihodkov, znižanje se nanaša na pričakovani delež iz dobička JP KPV, d. o. o., kar 40.000 evrov več pa naj bi v proračun dobili z globami in drugimi denarnimi kaznimi. Naj ob tem omenimo, da je Medobčinski inšpektorat in redarstvo v Občini Log - Dragomer samo v prvi polovici leta na območju občine izdal globe v višini 61 tisoč evrov, v proračunu pa je bilo za celo letošnje leto načrtovanih 80 tisočakov. Sredstva se nižajo tudi pri transfernih prihodkih, kjer so v rebalansu uskladili sredstva SVLR, ki jih občina prejme od države za investicije, ter črtali pričakovana sredstva Fundacije za šport in sredstva LAS Barje iz naslova zamenjave tal v osnovnošolski telovadnici. Občina tudi letošnje leto načrtuje zaključiti v zelenih številkah, tako kot v letih poprej tudi letos naj ne bi najemala kredita.

Glavna razloga za sprejem rebalansa sta dva: sprememba Letnega načrta pridobivanja in razpolaganja s stvarnim premoženjem občine za leto 2013 ter zagotovitev in uskladitev sredstev na nekaj večjih investicijskih postavkah, kot so Dragomerška cesta z gradnjo meteorne in sanitarne kanalizacije ter javne razsvetljave, bistveno višja sredstva na postavki zimskega vzdrževanja, zaradi dolge zime, ter na postavkah visoka cona Lukovica in Pot na mah. V rebalansu pa se nekoliko nižajo in višajo sredstva tudi na nekaterih drugih proračunskih postavkah.

 

Realizirana tretjina proračuna

Na mize so svetniki dobili tudi poročilo o izvrševanju občinskega proračuna za prvo polovico letošnjega leta. Prihodki občine so bili glede na plan realizirani v višini 41,2 odstotka, kar je v pričakovanih okvirih. Po drugi strani pa so bili odhodki realizirani le 32,3-odstotno. Kot so pojasnili na občini, je poraba na investicijski strani nižja predvsem zato, ker naj bi računi za investicije v plačilo zapadli šele v drugem polletju.

 

V. E.

Oglejte si tudi