Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Gozdni požar in reševanje izpod hlodovine

Začetek maja je minil v znamenju Florijanovih maš. Te so vedno povod za prijetno druženje in priporočanje zavetniku, ki nas varuje pred požari in drugimi naravnimi katastrofami. Malce več kot teden po prazniku svetega Florijana, v četrtek, 14. maja, popoldne, so naši telefoni in pozivniki zapiskali s sporočilom, da na avtocesti med obema pasovoma gori trava. Domnevna lokacija požara je bila na relaciji med uvozom Brezovica in cestninsko postajo Log. Za intervencijo se je zbralo šest gasilcev operativcev, ki so odšli na pomoč z dvema voziloma. Ob pregledovanju avtoceste goreče površine niso našli, zato so se vrnili v domači gasilski dom in zaključili intervencijo.
V soboto, 16. maja, popoldne je potekala društvena vaja, katere lokacija in tema sta bili do zadnjega trenutka neznani. Zbrali smo se v gasilskem domu, kjer smo dobili nalogo pomagati ponesrečencu, ki so ga stisnili hlodi. S pomočjo tehničnega reševanja smo ponesrečenca uspešno osvobodili hlodov in ga položili na reševalna nosila ter odnesli v dolino, kjer smo ga predali zdravniški oskrbi. Ker pa je bila to le vaja, je bila med hlodi lutka, v dolino pa smo na nosilih odnesli enega od sodelujočih gasilcev.

Zadnji dve leti prvo in tretjo nedeljo v mesecu potekajo vaje prevoznosti pod našim poveljstvom. Ker pa so bile nedelje tega meseca zelo zasedene, smo obe vaji prevoznosti opravili na tretjo nedeljo. Na teh vajah treniramo, kako bi postavili vozila v primeru intervencije in iščemo lokacije najbližjih hidrantov. Odpeljali smo se na Cesto Dolomitskega odreda na Logu in na Pot za Stan v Dragomerju. 

Zadnji petek v mesecu smo izkoristili za redno mesečno vajo poveljstva Log-Dragomer. Glavna tema vaje je bil gozdni požar na Ferjanki. Sodelovalo je osem sosednjih društev. Izdelalo se je verigo motornih brizgaln, na vrhu pa je ciljni objekt gasilo pet ekip. Naši bolničarji – reševalci so oskrbeli eno ponesrečenko. Po vaji smo malce prigriznili in se nato odpravili nazaj v domače gasilske domove.

Zadnji vikend v maju je občina praznovala svoj dan, zato so se v športnem parku na Logu predstavila lokalna društva. Gasilci smo se predstavitve udeležili z GVC 16/25. Obiskovalci so si lahko ogledali opremo gasilskega vozila in se preizkusili v ciljanju tarče. Otroci so navdušeno zbijali tarčo z uporabo brentač in hitrega napada z GVC 16/25. Predstavila se je tudi naša reševalna ekipa s svojo opremo. Prikazali so postopek oživljanja in obiskovalcem predstavili svojo opremo.


PGD Dragomer-Lukovica

Oglejte si tudi