Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Občani bolj zdravi od povprečja

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) je pripravil nove podatke o zdravju prebivalcev slovenskih občin. Pregled podatkov za celotno Slovenijo kaže, da smo se v letu 2021 še malo postarali, pridobili na teži, bili več bolniško odsotni in jemali več zdravil. Hkrati pa smo bili bolj izobraženi, nakazal se je zmanjšan vpliv alkohola na naše zdravje. Kazalniki zdravja so v zadnjih letih sicer zdrsnili navzdol. Tudi v letu 2021 je na kazalnike telesnega in duševnega zdravja vplivala epidemija Covida-19, čeprav manj kot v prvem letu pandemije, leta 2020.

Zdravje je eden izmed najpomembnejših dejavnikov kakovosti življenja in kot tako predstavlja ključni element za dobro počutje ter uspeh posameznika in celotne družbe. Prikaz Zdravje v občini 2023 je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem. Okolje, v katerem ljudje bivajo in delajo, pomembno vpliva na njihovo zdravje. S prikazom zdravstvenega stanja želijo na NIJZ spodbuditi deležnike na lokalni ravni, zlasti odločevalce, pri njihovih aktivnostih za promocijo in krepitev zdravja svojih prebivalcev.

Letos so se na Inštitutu osredotočili na zdravstveno pismenost, ki kot pravijo na NIJZ, pomembno vpliva na zdravstveno stanje prebivalcev. V sodelovanju s projektom Zlati kamen pa so že četrtič izbrali občino, ki je bila v preteklem letu še posebej aktivna v pristopih za izboljšanje zdravja svojih prebivalcev. Naziv Občina zdravja je letos prejela mestna občina Velenje. Kaj pa kažejo kazalniki zdravja za Občino Log – Dragomer?


Nizka stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi

Na področju zdravstvenega stanja in umrljivosti občanov Občine Log – Dragomer so podatki primerljivi s slovenskim povprečjem. V občini Log – Dragomer je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno 17,2 koledarskih dni, slovensko povprečje pa je za dva dni višje (19,4). Naraščanje bolniške odsotnosti v Sloveniji beležimo že osmo leto zapored. Ta se je opazno povečala v primerjavi z letom 2006, ko so prvič objavili kazalnike na ravni občin. Bolniška odsotnost se je v povprečju zvišala s 13 na 19 dni nezmožnosti za delo na zaposlenega prebivalca.

Delež oseb, ki so prejemali zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka je nižje od slovenskega povprečja, medtem ko je z sladkorno bolezen blizu povprečja.         Mnogo bolj pozitivni podatki se kažejo na področju bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi: ta je na ravni občine 0,5 na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let, medtem ko je bilo slovensko povprečje petkrat višje. Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 6,2 na 1000, kar je blizu slovenskemu povprečju in kaže na to, da so starejši prebivalci podobno ogroženi kot prebivalci drugih območij Slovenije. Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju, nižja pa je bila stopnja umrljivosti zaradi samomora, ta je na ravni občine znašala 10 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je slovensko povprečje 18.

Na področju dejavnikov tveganja za zdravje in preventivo so rezultati pokazali, da je telesna vadba otrok blizu slovenskemu povprečju, otroci pa so nekoliko manj prekomerno prehranjeni od povprečja.

Prirast prebivalstva v občini je višji od slovenskega povprečja (-0,9), medtem ko je v občini prirast pozitiven, in sicer 2,8-odstoten. V občini živi nekoliko več prebivalcev, starejših od 80 let, višja je tudi stopnja delovno aktivnih.

Prebivalci Občine Log – Dragomer se pogosteje udeležujejo presejalnih programov Svit, Dora in Zora, udeležba se je izboljšala na ravni celotne države.

V. L.

Foto: NIJZ


Oglejte si tudi