Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

O priključevanju na javno kanalizacijsko omrežje

Gradnja kanalizacije in čistilne naprave je v polnem razmahu, bliža se tudi čas, ko bodo na omrežje začeli priključevati prve objekte. Priključitev bo obvezna, pred izgradnjo hišnega priključka pa bodo morali lastniki objekta pridobiti soglasje za priključitev na javno kanalizacijo. Zanimalo nas je kakšen je postopek za izvedbo priključka, kdo krije stroške, kdo lahko poskrbi za njegovo izgradnjo in kaj sploh je hišni priključek.

 

Kaj je hišni priključek?

Kanalizacijski priključek je del interne kanalizacije, ki poteka od mesta priključitve na sekundarno kanalizacijsko omrežje javne kanalizacije do vključno zadnjega (internega) revizijskega jaška pred stavbo, ki je priključena na javno kanalizacijo. Interna kanalizacija pa so cevovodi s pripadajočo opremo, ki so namenjeni odvajanju komunalne odpadne vode iz stavbe v javno kanalizacijo,

 

Kdo poskrbi za izgradnjo hišnega priključka ter kdo krije stroške?

Strošek izgradnje hišnega priključka nosi vsak lastnik objekta sam. Izvede ga lahko v lastni režiji ali z izvajalcem, ki ga pridobi sam. Priključek se izvede na podlagi pridobljenega soglasja upravljavca javne kanalizacije – Komunalnega podjetja Vrhnika  in na podlagi izdelanega projekta hišnega priključka. Projekte hišnih priključkov bo naročila Občina.

 

Kakšen je postopek izvedbe priključka? Koga moram obvestiti?

Pred začetkom gradnje hišnega priključka oddajte izpolnjen in podpisan obrazec Zahtevek za priključitev na javno kanalizacijsko omrežje. To lahko storite osebno v informacijski pisarni podjetja JP KPV, d.o.o. ali na e-poštni naslov informacijska@kpv.si (v tem primeru mora biti zahtevek elektronsko podpisan). Po predložitvi vloge se boste z izvajalcem javne službe (JP KPV, d.o.o.) dogovorili za ogled mesta priključevanja, poklicali jih boste lahko na telefonsko številko 01 750 29 60 ali jim poslali elektronsko sporočilo  na info@kpv.si. Priklop na javno kanalizacijsko omrežje sme izvesti samo upravljavec javnega kanalizacijskega omrežja (izvedba mora biti pod nadzorom upravljavca, fizično ni nujno). Ostala dela pri izvedbi hišnega priključka in zunanji interni kanalizaciji pa lahko opravi investitor v lastni režiji. V tem primeru bo priključek pred zasipom pregledal upravljalec. V primeru, da boste izvedbo del priključka naročili pri upravljavcu (JP KPV) ali drugemu podjetju, bo ta predhodno izdelal ponudno za izvedbo del, k izvedbi pa bo pristopil, ko bo lastnik objekta potrdil ponudbo. Na Občini so nam še pojasnili, da bo upravljalec po opravljenem ogledu izvedbe priključka izstavil potrdilo o pregledu in izdelal skico priključka, ki bo služil kot podlaga za vpis v evidenco uporabnikov javnega kanalizacijskega omrežja.

 

V. L.

Oglejte si tudi