Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Na čelu Kosca še naprej Anica Vengust

Log - Dragomer, 19. maj 2022 – Anica Vengust, ki Kulturno umetniško društvo Kosec vodi že od leta 2011, ostaja njegova predsednica. Na volilnem občnem zboru so ji člani podelili nov mandat. Društvo bodo tako tudi naslednja štiri leta vodili isti obrazi, ki bodo še naprej skrbeli za to, da bo kultura plemenitila občino.

V delovanje KUD Kosec je v zadnjih dveh letih dodobra posegla epidemija novega koronavirusa. Odpadli so številni dogodki, prireditve in delavnice, ki so jih leta pred tem organizirali v društvu. Epidemija je pustila svoj pečat tudi v volilnem letu. »Mandat sedanji predsednici in ostalim organom društva je sicer potekel lani, vendar je bilo zaradi epidemije nemogoče izvesti občni zbor v živo. Zato je izvršni odbor KUD Kosec na svoji 16. seji sprejel sklep, da se mandate podaljša za eno leto, torej do letošnjega Občnega zbora,« je pojasnil Iztok Urbanc, ki je v nadaljevanj povedal, da izvršni odbor društva predlaga, da se dosedanji predsednici društva Anici Vengust vnovič podeli mandat. Predlog so člani z dvigom rok potrdili, Anica Vengust pa bo društvo vodila še naslednja štiri leta.

Še pred volitvami je Vengustova predstavila delovanje društva v lanskem letu in razkrila načrte za letošnjega. Med drugim smo izvedeli tudi  kako finančno močno je društvo, delo v letu 2021 sta predstavila tudi nadzorni odbor in disciplinska komisija.

 

Društvo bo sodelovalo pri številnih projektih

»Društvo je bilo več kot uspešno v vseh letih delovanja,« je na občnem zboru povedala stara nova predsednica Anica Vengust, ki je dodala, da se bodo še naprej trudili, da bodo ponudili kvalitetne vsebine, ki bodo pritegnile različne ljudi. Dodala je, da so pri organizaciji dogodkov omejeni s financami, saj je društvo neprofitno in je financirano izključno iz občinskega proračuna in članarine članov društva. »V letu 2021 smo pridobili najemne prostore od Občine Log - Dragomer v Domu krajanov v Dragomerju, ki smo jih neizmerno veseli, saj smo vendarle na svojem, a to za naše društvo predstavlja tudi finančni zalogaj,« še dodaja predsednica. Društvo tako od lanskega leta dalje v tej stavbi uporablja dve sobi. Tisto v pritličju uporabljajo klekljarice, soba v prvem nadstropju pa je namenjena ostalim dejavnostim. »Prostore si delimo z ostalimi društvi. Zelo smo se razveselile tudi malo manjše sobe, ki je namenjena za delovanje samega društva, za sestanke, arhiv, material in podobno. Sobo smo  tudi lično opremili.«

 

V društvu se sicer trudijo, da bi ponudili nove vsebine, ki bi pritegnile pozornost in obogatile vsakdan, sodelujejo pa tudi pri številnih skupnih projektih. V sodelovanju z Las Barje in občino bodo v novi spominski sobi organizirali različne stare igre in pesmi ter razstavo starih fotografij. V sodelovanju s Cankarjevo knjižnico so v vseh treh naseljih postavili knjigobežnice, sodelujejo pa tudi pri projektu Podaj roko pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka in Občine Log - Dragomer. Že sedmič zapored so v društvu izdali revijo Kosec, Čas beži, spomini ostajajo. »Cilj projekta je ohraniti hišna imena kot del žive kulturne, etnološke in jezikovne dediščine, ohraniti njihovo prepoznavnost tudi po starem hišnem imenu ter obuditi že pozabljena imena,« je pojasnila Anica Vengust in dodala, da bodo v sodelovanju z Občino Log - Dragomer pristopili k skupnemu projektu s katerim bodo odkrivali in beležili hišna imena v vseh treh vaseh.

 

»Plan in želje,ki smo jih pripravili za leto 2022 so obsežni, saj želimo ponuditi maksimalno dobre dogodke. Kako jih bomo realizirali pa bi bil lahko velik problem. Morate vedeti, da vsi mentorji v društvu delajo desetletja brezplačno s polno dobre volje in veselja,« je še razložila predsednica, ki je dodala, da bi se društvo finančno okrepilo, če bi jim uspelo pridobiti nove člane. »KUD Kosec je v letu pred epidemijo imel 86 članov s plačamo članarino. V letu 2020 je sicer število plačanih članarin drastično upadlo saj ni bil izveden Občni zbor članov, ki je bil glavni kraj za vplačilo. V letu 2021 se je stanje precej popravilo z izvedbo Občnega zbora »na daljavo« ter plačilom članarine direktno na račun društva. Želja in cilj društva je da se trend stalnih članov približa številki 100. Vsekakor je potrebno v društvo pritegniti čim večje število občanov, predvsem mladih,« pravijo v Koscu, kjer pravijo, da bodo veseli vsakega klica, pripomb in predlogov s katerimi bodo kulturo dvignili še na višji nivo.

 

V. L.

Foto: KUD Kosec

Oglejte si tudi