Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Napredovanje del odvisno od vremenskih razmer

Dragomer, 15. januar 2022 – Delovni stroji Trgograda nadaljujejo s prenovo pokopališča pri cerkvi sv. Lovrenca v Dragomerju. V drugi etapi bo izbrani izvajalec zgradil nov oporni zid, s katerim bodo zavarovali brežino in povečali pokopališče.
Prenova dragomerškega pokopališča se nadaljuje. Potem, ko so delavci Hidrotehnika lani v okviru prenove pokopališča zgradili dva oporna zidova v dolžini okoli 50 metrov, zavarovali brežino obstoječih zemeljskih teras ter zagotovili prostor za okoli dvajset novih žarnih grobov, bodo dela v letošnjem letu potekala nivo nižje. Izvajalec Trgograd, ki ga je Občina kot najcenejšega ponudnika izbrala s pomočjo zbiranja ponudb, je z deli že začel. »Narejen je bil posnetek stanja in dostopna pot. Trenutno izvajalec postavlja zagatnice za zaščito jame,« so nam pojasnili na Občini in dodali, da so v teku dela s katerimi se pripravljajo na izkop jame. Izvedeli smo še, da je v okviru druge faze prenove pokopališča načrtovana gradnja novega opornega zidu, ki bo v višino meril okoli 280 cm. Ob nov oporni zid bodo lahko umestili dodatnih 38 novih grobnih polj za žarne pokope. V sklopu prenove bodo zgradili še nove stopnice, ki bodo povezovale zgornjo in spodnjo teraso ter uredili dostopno pot za invalide. Napredovanje del bo krojilo vreme. To je v teh dneh ugodno, na Občini pa upajo, da jim bo vreme tudi v prihodnje šlo na roko.

 

Dela naj bi bila končana v dveh mesecih

Občina Log - Dragomer je izvajalca izbrala s pomočjo zbiranja ponudb. Najugodnejši Trgograd naj bi 52 tisočakov vreden posel zaključil v roku dveh mesecev od operativnega začetka del. Z zaključkom gradnje novega opornega zidu pa se prenova pokopališča še ne bo zaključila. V prihodnjih letih naj bi zgradili tudi poslovilni objekt. Načrtovan je objekt pravokotne oblike z vežico, sobo za svojce, shrambo pogrebne opreme in sanitarijami. Pred vhodom v vežico je načrtovano pokrito preddverje. Vhod ter odprt in pokrit poslovni prostor vežice sta orientirana proti jugu v smeri pokopališča. S prenovo naj bi na pokopališču dobili prostor za dodatnih 31 enojnih grobov, 178 žarnih grobov ter 120 žarnih niš, uredili pa naj bi še prostor za raztros pepela. 

 

V. L.

Foto: Občinska uprava

Oglejte si tudi