Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Na predstavitvi o upravljanju vode

Zainteresirana javnost se je na začetku poletja na javni obravnavi, ki so jo pripravili v gasilskem domu na Logu seznanila s programom celovitega lokalnega upravljanja z vodo in vodnim prostorom. Gre za ključni razvojni dokument za načrtovanje bodočih ukrepov v zvezi z upravljanjem vode s poudarkom na reševanju problematike zalednih voda v občini. Izdelovalcem programa je prisluhnila le peščica občanov.

Na Ljubljanskem urbanističnem zavodu d. d., ki je skupaj z Občino Log - Dragomer izdelal program, so pripravili predlog gradbenih in negradbenih ukrepov za ravnanje z vodo. Občinstvo je tako izvedelo s kakšnimi ukrepi naj bi med drugim reševali problematiko zalednih voda na območju Kamenega potoka in Petrovega grabna, Ajdkovega potoka, Molšce, Malenščice, Snešaka, na območju Lukovice in na barju. Kot smo lahko izvedeli, pripravljavci za izboljšanje stanja na nivoju lokacije (hiše s pripadajočim zemljiščem) predlagajo, da se pripravi izobraževalni material o zadrževanju ter zbiranju in ponovni uporabi padavinske vode s streh. Na nivoju soseske kratkoročni prioritetni ukrepi vključujejo redno čiščenje prepustov pod regionalno cesto, avtocesto ter jarkov na barju, ki služijo odvodnji padavinskih voda iz naselij, na Snešaku bi bilo potrebno urediti način upravljanja z zasebnim ribnikom, izvesti usedalnike oziroma zaščitne objekte na koritih pred zacevljenim delom potoka ter urediti vtoka komunalne odpadne vode neposredno v Snešak, na delu Kamenega potoka bi bilo potrebno povečati pretočnost jarka ter vzpostaviti odprti obcestni jarek, pri starem mlinu na Malenščici pa bi bilo potrebno zgraditi prelivni zadrževalni bazen. Poleg tega bi bilo po vsaki ujmi potrebno na vodni infrastrukturi izvesti vzdrževalna dela ter izprazniti in očistiti objekte za zaščito požiralnikov, vsebino programa vključiti v OPN in v Odlok o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode na območju občine ter z vključitvijo novih podatkov o dejanskem poteku vodotokov na območju občine izboljšati in dopolniti javne državne evidence hidrologije.

Udeleženci razprave so izpostavili konkretne težave in predloge za izboljšanje situacije na posameznih območjih, izpostavili so problematiko nasipavanja zemljišč, ki jih veljavna gradbena zakonodaja ne omejuje na področjih, ki niso evidentirana kot naravna dediščina, pa so vendar pomemben del okolja, ki vpliva na stanje voda. Sicer pa so spregovorili tudi o pristojnosti upravljanja voda med državo in občino. Na splošno je bilo občinstvo zadovoljno, da se je občina problematike reševanja upravljanja voda lotila celovito, prav tako so gradbene kot negradbene ukrepe prepoznali kot potrebne in koristne, predlagali pa so še dodaten ukrep za zaščito vtokov pod prepuste pod regionalno cesto. Podana je bila tudi pobuda, da se opredeli področja, ki jih je potrebno zavarovati z vidika varovanja voda. »Udeleženci so posebno pozornost pokazali na vključitev rezultatov sodelovanja javnosti na delavnici, ki je bila izvedena v procesu oblikovanja Programa,«  je povedala Kristina Klemen iz LUZ d. d., ki je dodala, da so prisotni prebivalci pozdravili predlog preimenovanja potokov v izvorna imena.

Program ravnanja z vodo je strateški dokument in predstavlja prvi korak k učinkovitemu in sonaravnemu upravljanju z vodo. V njem so opredeljeni mnogi ukrepi, ki jih bo potrebno realizirati v daljšem planskem obdobju glede na prioritete in sredstva. »Nekateri ukrepi so relativno enostavni in nizkocenovni in se jih lahko izvede v krajšem obdobju,  drugi pa so z vidika dokumentacije, sredstev in izvedbe bolj zahtevni in se jih bo izvajalo postopoma v daljšem obdobju.,« je povedala Rebeka Skalja Kure iz Občine. 

V. L. 

Oglejte si tudi