Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Toplota in težnja po pristnem ter naravnem

V zadnjih dneh januarja smo člani KUD Kosec ob skodelici toplega domačega čaja in sladkem prigrizku naših spretnih ter skrbnih gospodinj pripravili odprtje razstave lesenih kiparskih del. Za uvod v predstavitveni del nam je zaigrala glasbena skupina KUD Kosec, ki jo vodi Julijan Erič, nato pa je zaplesala še folklorna skupina Nageljček, ki jo vodi Nataša Kogovšek. Z mojstrom figur se je pogovarjala Brigita Žitko, ki je prireditev tudi povezovala.

Razstava del kiparja-samouka Janeza Pereniča, ki se že dolga leta ljubiteljsko ukvarja s kiparstvom v lesu, stoji v OŠ Log - Dragomer. Njegove ročne spretnosti so prepoznali že v osnovni šoli, ko je na pobudo učiteljev večkrat razstavljal različne izdelke na šolskih razstavah. Kmalu je spoznal, da se lažje izrazi z lesom kot risbo in glino. Njegova dela so izraz velike ljubezni in želje po likovni izpovedi z lesom. V naravnih oblikah lesa prepoznava umetniške podobe, ki jih dodela le toliko, da so prepoznavne tudi za druge. Les je začel oblikovati leta 1967, ko je nastal prvi kip, za njim pa vsi drugi, ki so predstavljene na razstavi. Najraje dela z lesom lipe, oljke, jablane in hruške. Pravi, da po celodnevnem  delu z lesom oljke dobiš občutek pijanosti, kajti les ima veliko eteričnega olja. Janez Perenič mojstrsko oblikuje tako celoto kot detajle, vključuje pa tudi votel prostor in prodornine ter smiselno stilizira oblike v samosvoj tip figure. Najlepši in najdražji kipi Janeza Pereniča so ure, ki kažejo življenjsko pot in postaje na tej poti – rojstvo, šolanje, mladost, poroko, otroke in starost. Razstava je zelo poučna, zato Perenič svoje kiparske stvaritve deli tudi z učenci in učenkami naše šole ter  jim dokazuje, da lahko prav v vsakem materialu zaživi človeška duša.

Ob zaključku odprtja so vsi nastopajoči v dar dobili deteljice, saj starodavne zgodbe pripovedujejo, da so skandinavski mornarji ob odhodu na morje vzeli s seboj veje slive ali oreha za srečo ter dobro počutje. Umetnik je vsem otrokom zaželel, naj deteljice vedno nosijo s seboj.

 

KUD KOSEC

Oglejte si tudi