Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Prireditev ob dnevu žena v občini Log-Dragomer

Log–Dragomer, 7. marec 2024: Na preddvečer Mednarodnega dneva žena je Kulturno umetniško društvo Kosec pripravilo prireditev, posebej namenjeno ženskam, na njej pa sta se prepletala glasba in poezija. Osrednja gostja je bila ena izmed najboljših harfistk pri nas - Mojca Zlobko Vajgl.

Najprej so za prijeten uvod poskrbeli člani KUD Kosec: Mešani pevski zbor Mladi po srcu in zapeli čudovito slovensko ljudsko pesem Pleničke je prala, s katero so želeli sporočiti, kako močne so vedno znova morale biti ženske in obenem marsikdaj prepuščene same sebi. Po drugi strani so bile in še vedno so steber naše družbe. 

Letos obeležujemo 100. obletnico rojstva pesnika Ivana Minattija. Bil je tudi prevajalecurednik in akademik. Sodi v pesniško generacijo, ki je začela pisati med vojno in nato nadaljevala povojno književnost. Minattijeve pesmi večinoma govorijo o odtujenem človeku, ki se zateka v naravo. Velik uspeh mu je prinesla pesem Nekoga moraš imeti rad, ki jo je izdal v istoimenski zbirki leta 1963. Na tokratni prireditvi se je z njo poklonila vsem ženskam učenka 9. razreda Osnovne šole Log-Dragomer - Neja Koren. 


Nato je na oder stopila osrednja gostja Mojca Zlobko Vajgl. Že vrsto let je ena izmed vodilnih slovenskih harfistk, je mednarodno uveljavljena umetnica in prav tako že vrsto let redna profesorica na Akademiji za glasbo. Kot solistka je nastopala z mnogimi uglednimi orkestri, več let je na mednarodnih festivalih nastopala z Leipziškim godalnim kvartetom, z mednarodnim godalnim kvartetom Orpheus ter s slovenskima pihalnim kvintetom Slowind in godalnim kvartetom Tartini. Doslej je posnela devet zgoščenk pri različnih založbah, kot članica mednarodnih žirij za harfo pa je sodelovala na tekmovanjih mladih glasbenikov v Avstriji in na Poljskem. Tokrat je čudovit glasbeni program izvedla v dveh delih. Že v prvem delu je dvorani ustvarila čarobno vzdušje, ki so ga obiskovalci nagradili z dolgimi aplavzi.

Med obema deloma je za nekaj minut svoje mesto ponovno dobila poezija. Ob 150. obletnici rojstva in 90. obletnici smrti generala ter pesnika Rudolfa Maistra – Vojanova je bilo letošnje leto razglašeno za leto generala Rudolfa Maistra. Ta veliki Slovenec ni bil samo borec za severno mejo in tisti, ki je ubranil ter ohranil ozemeljsko celovitost naše domovine, temveč zelo vsestranska osebnost - slikar, bibliofil in pesnik. Med njegovimi pesmimi je prav za to priložnost Katarina Golob Veselič našla dve, v katerih pesnik z veliko tenkočutnostjo spregovori o ženski energiji, lepoti in nepogrešljivosti. 

Vse skupaj je nato izvrstno zaokrožila Mojca Zlobko Vajgl in občinstvo še enkrat očarala z zvoki harfe in vrhunsko interpretacijo. Da se je dotaknila vseh prisotnih, so dokazale stoječe ovacije ob koncu njenega nastopa.

V zaključni besedi je predsednica Kulturno umetniškega društva Kosec Anica Vengust izrekla zahvalo vsem nastopajočim in dodala, da mora biti prva ljubezen ženske ljubezen do same sebe. 


Andreja Čamernik Rampre, foto: Iztok Urbanc in Andreja Čamernik Rampre


Oglejte si tudi