Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Asociativni svet Milana Eriča

Log - Dragomer, 1. september 2021 – Stopnišče Upravnega centra, ki postaja galerija v malem, gosti novo razstavo pod okriljem KUD Kosca. Tokrat se z umetniškimi deli, ki gledalca popeljejo v umetnikov nepredvidljivi asociativni svet, predstavlja akademski slikar in profesor Milan Erič. Razstava bo na ogled do konca oktobra.
Razstava likovnih del akademskega slikarja Milana Eriča, ki bodo stopnišče Upravnega centra Občine Log - Dragomer krasila do konca oktobra vas bodo popeljala v neskončni kozmični prostor. Erič se na razstavi predstavlja s tehnično inovativnim likovnim pristopom pri katerem je za uresničitev idej uporabil akrilna barvna razpršila. Avtor je na pobarvano temno platno kompozicijsko premišljeno položil različne predmete in nato s pomočjo sprejev ustvaril odtis. Enostavne forme je nadgradil z večkratnimi poskusi dodajanja akrilnih odslikav ter z manjšimi intervencijami s čopičem s katerim je dodelal like. Pri ustvarjanju je iskal svetlobo, se poigral s kontrasti med osvetljenimi in osenčenimi deli, med pozitivnim  in negativnim prostorom, med toplo in hladno barvo ter teksturami. Gledalcu se odpre pogled v neskončni kozmični prostor in svet asociacij.

»Te slike so iz ciklusa, ki se je začel s kratico NGC, kar pomeni »new galaxy catalogue«. To je stara oznaka iz 50-ih let, ko so začeli odkrivati galaksije in jih katalogizirati. To je pravzaprav ironičen namig na neke nove svetove, ko z enostavnimi sredstvi, kot so spreji, nastaja nek nov svet, neke nove forme. Te slike jaz povezujem z mikrosvetom, » nam je povedal Milan Erič. Zaupal nam je, da je tehniko odslikav s spreji začel uporabljati lansko leto. »Slike so nastajale v obdobju, ko nisem imel veliko časa, zato sem izbral tehniko, ki prinaša hitre rezultate. Ta tehnika se mi je zdela zanimiva, ker je nepredvidljiva. Prej sem risal drugačne stvari in s to nepredvidljivostjo se mi je odprl nek nov prostor, kjer sem imel priložnost preizkusiti te nove možnosti, ki jih še nisem videl drugje. Pritegnilo me je nepredvidljivo oblikovanje form, ki naenkrat zasijejo v nekem zanimivem, recimo vesoljskem svetu oziroma mikrokozmusu. Lahko pa gledalca asociativno povlečejo tudi v nek drug svet,« še dodaja akademik, ki se je zahvalil KUD Koscu za izvedbo razstave in županu občine Miranu Stanovniku za otvoritvene besede.

Akademski slikar in profesor Milan Erič se je z razstavo vrnil v stavbo v kateri je prebival kar tri desetletja. »Poseben občutek je, ko imaš možnost, da razstavljaš v stavbi, kjer si živel. Še posebej je meni in moji družini všeč, da so to hišo obnovili na tak lep način. Da ima ta hiša vsebino, ki je pravzaprav pomembna za celo občino, da ima to spomeniško veljavo, in da so lepo uredili tudi okolico,« je ob otvoritvi razstave povedal slikar.

Milan Erič je diplomski in podiplomski študij opravil na ALUO v Ljubljani, kjer je od leta 2001 tudi redni profesor. Prvenstveno se ukvarja z animiranim filmom. V soavtorstvu z Zvonkom Čohom je ustvaril risani film Poskušaj migati dvakrat in prvi slovenski celovečerni risani film Socializacija bika?, za katerega je leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada. Pri risanem filmu in ilustracijah izhaja iz karikature. Svoja slikarska dela in risbe predstavlja na samostojnih razstavah od leta 1980 (Ljubljana, Maribor, Koper, Zagreb, Dubrovnik, Beograd, Tübingen in drugod). Sodeloval je tudi na številnih skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoje delo je prejel že številne pomembne nagrade, med drugim nagrado Prešernovega sklada, Jakopičevo nagrado in nagrado Hinka Smrekarja.

V. L., foto: Občinska uprava, Iztok Urbanc, KUD Kosec

Oglejte si tudi