Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Komunalna odloka sta pod streho

Občinski svet je na svoji zadnji redni seji v drugi obravnavi prižgal zeleno luč Odloku o ustanovitvi in organiziranju Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o. Sprejemanje tega odloka ima že precej dolgo brado, popravki in nov odlok so bili pred dvema letoma večkrat na svetniških mizah, a so log-dragomerški svetniki vedno znova pokazali rdeči karton.

Odlok iz leta 2009 so na Vrhniki, v Borovnici in Log - Dragomerju poskušali uskladiti z zakonodajo že leta 2011. Medtem ko sta se prvi dve občini z omenjenim odlokom strinjali, pa log-dragomerški občinski svet zaradi nejasnosti in pomanjkljivosti takrat ni soglašal z dokumentom. Pripravo novega besedila so občinske uprave vseh treh občin začele v letošnjem letu, odlok pa so svetniki obravnavali na predpočitniških sejah. V prvi obravnavi so svetniki sicer novemu besedilu dali bistveno boljšo oceno kot pred dvema letoma, a so vseeno imeli precej pripomb, ki so se nanašale predvsem na pristojnosti posameznih organov. Na tokratni seji je nekoliko popravljeno besedilo odloka dobilo precej različne ocene. Na eni strani je odlok naletel na zavračanje zaradi členov, ki jih pri usklajevanju niso popravljali, na drugi strani pa na mnenje, da je bil pri usklajevanjih vendarle narejen korak naprej. Ta korak je bil, kot kaže, dovolj velik, saj je bil na koncu odlok sprejet s petimi glasovi za, enim proti, trije svetniki pa so se glasovanja vzdržali.

Kaj prinaša novi odlok o ustanovitvi in organiziranju KPV? Podjetje bo imelo tri organe, skupščino, ki bo sestavljena iz županov, nadzorni svet in direktorja. Pravice pri odločanju pa bodo imeli tudi občinski sveti, ki bodo sprejemali odlok, odločali o statusnih spremembah in prenehanju podjetja, imenovali in razrešili bodo direktorja ter sprejeli letni načrt. Posamezni občinski sveti bodo odločali še o komunalnih cenah oziroma tarifah ter razpolagali s kapitalskim deležem občin v javnem podjetju. Župani bodo v okviru skupščine obravnavali letno poročilo, odločali o razdelitvi dobička in kritju izgube ter sprejemali družbene pogodbe, imenovali revizijsko družbo ter med drugim oblikovali predlog za povečanje oziroma zmanjšanje osnovnega kapitala, v okviru skupnega ustanoviteljskega organa pa bodo določali posebne pogoje za izvajanje dejavnosti in za zagotavljanje javnih služb, odločali o tekočem ustanoviteljskem in kapitalskem upravljanju ter oblikovali predlog za imenovanje in razrešitev direktorja. Nadzorni svet podjetja bo imel šest članov, tisti, ki jih imenujejo in odpokličejo občinski sveti občin ustanoviteljic, pa bodo morali imeti strokovno izobrazbo s pravnim ali ekonomskim znanjem najmanj stopnje VII/1 ali opravljen izpit za nadzornika. Nadzorni svet bo nadziral vodenje poslov javnega podjetja, pregledoval in preverjal knjige in dokumentacijo družbe, njeno blagajno, shranjene vrednostne papirje in zaloge blaga ter druge stvari, sprejel letni poslovni načrt ter k njemu podal mnenje, dal soglasje k sklepanju kreditnih pogodb nad 25.000 evrov, med drugim pa bo odločal tudi o ukrepih za pregled in nadzor dela direktorja.

 

Uskladili so globe

Svet je konec septembra na seji obravnaval še en odlok, povezan z vrhniško komunalo, in sicer Odlok o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v občinah Borovnica, Log - Dragomer in Vrhnika. V prvi obravnavi so se svetniki obregnili le ob višino glob, ki so bile nesorazmerne s težo prekrška. V primerjavi s prvotnim besedilom se v sprejetem odloku ohranja sistematika ureditve, globe pa se občutno znižujejo. Nekaj pripomb je svet imel tudi pri drugi obravnavi dokumenta, te pa so se nanašale na spremembo obračuna odvoza komunalnih odpadkov ter na manjkajoči člen, ki predvideva olajšave pri obračunu storitev ravnanja z odpadki pri družinah z več kot tremi nepreskrbljenimi otroki. Svetniki so na koncu soglasno potrdili odlok, soglasno pa so dvignili tudi roke za amandma. Ta predvideva, da bi tudi v novi odlok vnesli člen, s katerim bi družine z več kot tremi nepreskrbljenimi otroki dobile olajšavo pri obračunu storitve ravnanja z odpadki, in sicer tako, da bi se pri obračunu storitev upoštevali le trije od nepreskrbljenih otrok.

Razlog za sprejem odloka je uskladitev z zakonodajo, ki se je od leta 2002, ko je bil odlok sprejet, precej spremenila.

 

V. E.

Foto: V. E.

Oglejte si tudi