Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Gor tudi cene komunale

Log - Dragomer, 19. junij 2019 – Občinski svetniki so na svoji redni seji potrdili višje cene komunalnih storitev. Prvič bodo položnice višje septembra, ko se bosta podražili pitna voda in odvajanje odpadnih voda, drugo podražitev pa lahko pričakujete, ko bodo višje cene za odvoz odpadkov in greznične storitve podprli še na Vrhniki in v Borovnici.
Občinski svet se je sestal še na zadnji redni seji pred počitnicami, tokrat so sejo zaključili po petih urah razprave, obravnavali pa so vseh sedemnajst točk dnevnega reda. Zeleno luč je dobilo vseh pet letnih poročil, ki so jih predstavili vrhniški zdravstveni dom, knjižnica, inšpektorat in redarstvo, osnovna šola Log - Dragomer ter vrhniška komunala. Ta je na svetniške mize dala še predlog spremembe cen komunalnih storitev. Po obsežni razpravi so svetniki dvignili roke za vsa predlagana povišanja. Cene za odvajanje odpadne vode in oskrbo s pitno vodo bodo veljale od 1. avgusta naprej, povišanje cen storitev, povezanih z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami (MKČN) ter zbiranjem komunalnih odpadkov, pa so svetniki sicer potrdili, vendar bodo na položnicah obračunane šele potem, ko jih bosta potrdila še vrhniški in borovniški občinski svet. To pa se zagotovo ne bo zgodilo pred jesenjo. Povprečna štiričlanska družina z greznico ali MKČN bo plačevala 2,33 evra več mesečno, taka družina, ki je priklopljena na kanalizacijo, pa 3,09 evra več. Po potrditvi cen v ostalih dveh občinah bo prva družina plačevala še 2,06 evra več, drugi družini pa se bo položnica povišala še za 1,75 evra (podražitev je izračunana s predpostavko, da družina odlaga tudi biološke odpadke). Komunala pojasnjuje: »Pri pojasnjevanju posameznih postavk cen je treba poudariti, da cene storitev obdelave in odlaganja odpadkov zaračunavamo v imenu in za račun družbe JP VOKA SNAGA d.o.o., ki je pooblaščeni izvajalec teh dveh javnih služb in je višje cene uveljavila že s 1. marcem letos.«

Sicer pa je pod streho tudi letni program športa, ki so ga svetniki soglasno potrdili, pa tudi spremembe odloka za sofinanciranje letnega programa športa v občini, sprejet pa je bil še zaključni račun za lansko leto. Na seji  se je svet seznanil še z aktivnostmi pri projektu kanalizacije in čistilne naprave, ugotovitvami KPK ter možnostmi financiranja nameravanih investicij. Kot smo lahko slišali v razpravi, za vse naložbe denarja ne bo dovolj. Zato so svetniki sklenili, da občinska uprava začne s postopki za prodajo zemljišč in stavb, ki jih ne potrebuje. Prioritetno pa bodo ob gradnji kanalizacije gradili še vodovod. Precej različne poglede so svetniki imeli pri potrjevanju urbanistične presoje za načrtovan štiristanovanjski objekt. Na koncu so mu z devetimi glasovi za in štirimi proti prižgali zeleno luč. Enotni pa so bili pri potrjevanju odredbe za postavitev ležečih policajev. Kot smo lahko slišali  v obrazložitvi, sta oviri za umirjanje prometa na Poti na Plešivico že postavljeni in sta bili med prebivalci dobro sprejeti. Na tem odseku se je hitrost znižala, postavitev ovir je bilo treba le še formalnopravno urediti s potrditvijo odredbe.

 

V. L.

Oglejte si tudi