Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Februar- mesec izboljšanja kulture na vseh področjih

Po novem letu se tudi v vseh društvih oziramo nazaj, na prehojeno pot, jo analiziramo  in sprejemamo nove načrte dela za v naprej. Iskreno zahvalo torej zaslužite vse prostovoljke in vsi prostovoljci,  ki s svojim delom, znanjem, časom in prispevki, podpiramo svoja društva in tako skupaj gradimo širšo družino.

V naših lokalnih skupnostih in tudi po Sloveniji pa so med najštevilčnejšimi prostovoljnimi društvi prav gasilska. Hvala vsem vam, ki pred novim letom, ob obisku gasilcev, s prostovoljnimi prispevki, »kupimo« gasilski koledar. Zahvala gasilskim ekipam, ki živijo v stalni pripravljenosti, da se odzovejo na pozivnike in odhitijo, ob naravnih in drugih nesrečah, na pomoč ljudem v stiski. Pri tem pa se zavedajo, da so ogroženi in izpostavljeni nevarnosti tudi sami.   

Prav tako pa zaslužijo vse pohvale tudi podporne članice in člani gasilskih društev, saj lahko vsak na svoj način skrbimo za izboljšanje stanja v družbi. Naj si bodo to vse oblike koristnega druženja v gasilskem in drugih skupnih domovih, izobraževanja in tekmovanja, varovanja in usmerjanje prometa, gasilske veselice, ter vse druge oblike sodelovanja gasilk in gasilcev pri izboljšanju varnejšega življenja.

Članica in član društva lažje gledamo na skupnost iz širšega zornega kota in nam je zato bolj razumljivo sodelovanje med sosedi v naseljih v okolišu društva. Istočasno pa nam omogoča tudi lažje sodelovanje z drugimi društvi in  skupnostmi.  Spomladi in jeseni je dobesedno pravi Sosedov dan, saj se gasilke in gasilci vseh starosti že več desetletij srečujemo na gasilskih tekmovanjih, ki so organizirana na istih lokacijah, za več občin skupaj.  Maja pa nas bo na Gulču, že 33. povezal zavetnik gasilcev sveti Florjan, avgusta pa na Brezovici in na Žalostni gori Veliki šmaren.

Torej res velja star pregovor, da ni nihče prerok v domačem kraju. V domačem kraju je potrebno na vseh področjih delati in če je treba, tudi garati v skupno dobro. Saj od prerokovanja (fantaziranja, cenzure, blokad…. in kritiziranja) ni nobene koristi.

Je pa tudi res, da je v vsa prostovoljna društva in skupnosti prostovoljen samo vstop, vse naprej pa je odgovorno delo, pomoč in sodelovanje tam, kjer je najbolj potrebno.  

Letos se še posebej zahvaljujemo gasilkam in gasilcem ter vsem, ki ste na katerikoli način pomagali nam pri nabavi novih zvonov, njihovi zamenjavi, usmerjanju prometa, prenovi cerkve in zvonika ter ureditvi okolice pokopališča. Hvala tistim, ki se na to dejavnost bolje spoznate, da je kvaliteta zvonov dosegla vsa pričakovanja.

 Ob prenovi stopnišča so nastali tudi novi podesti – prostori za uresničitev novih vsem koristnih, zanimivih, dragocenih in predvsem povezovalnih idej.

Z ureditvijo okolice pokopališča na Gulču, očiščenja občinske ceste in s soglasjem župnije, dela parcele ob njej pa smo pridobili veliko večnamensko površino, ki jo z veseljem uporabljajo družine, skupine iz vrtca  in od drugod. V primeru naravnih in drugih nesreč pa bi bil lahko tam podobno, kot tudi v Predalah, tudi zasilni tabor.

Bogu in dobrim ljudem hvala, da se je vse izteklo brez nesreč.

Vse narejeno do sedaj odpira nove možnosti za nove korake v skupno dobro. Istočasno pa nam tudi pomaga, da si med seboj odpustimo morebitne stare zamere in v naprej še bolj sodelujemo. K temu nas vsakih 15 minut spodbujajo tudi zvonovi, saj niče ne ve kdaj se nam iztečejo ure na tem svetu in bo zazvonilo tudi nam.

Vnanje Gorice, 6.2.2023

 

Drago Stanovnik  ODPMD Brezovica

 

 

 

Sveti Florjan 1991: https://vimeo.com/2654874

Sveti Florjan 2022: https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/novice/ze-32-let-majskih-srecanj-gasilk-gasilcev-ter-njihovih-podpornic-in-podpornikov.html

 

Novi Zvonovi: 

To so priprave:

https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/novice/komu-zakaj-in-koliko-casa-naj-zvoni-1.html

To pa ulivanje:

https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/novice/slovenija-in-zupnija-brezovica-je-bogatejsa-za-stiri-nove-bronaste-zvonove.html

To pa že prvo potrkananje:

https://www.youtube.com/watch?v=RwmsuJ5uKvI

Novi zvonovi pri župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika, na Brezovici, 25.9.2022 https://youtu.be/ZjHyr4Y23F0 

Novi zvonovi pri cerkvi Svete Trojice, V Vnanjih Goricah na Gulču, 25.9.2022

https://youtu.be/0T_4jObQ_4I

Slovesnost Blagoslova: https://www.youtube.com/watch?v=nIxN7rvlnxo&t=653s

Nagovor škofa Antona Jamnika: 

Zakjuček: 


V Družini: https://www.druzina.si/clanek/novi-zvonovi-v-cerkvi-svete-trojice-v-vnanjih-goricah

Dvig in montaža: https://www.youtube.com/watch?v=PLwlT5-4PQk&t=17s

Prvo potrkavanje: https://www.facebook.com/100054410354283/videos/532340065366133

Veliki zvon je že v tej cerkvi v Črenšovcih: https://www.youtube.com/watch?v=nI-s_FoVnRs

 

 

Oglejte si tudi