Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
10°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

Emiliji Erbežnik jubilejno priznanje JSKD Vrhnika

Vsestranski kulturni ustvarjalki Emiliji Erbežnik je Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Vrhnika, za več kot 50 let ustvarjalnega in pedagoškega dela na raznolikih področjih ljubiteljske kulturne dejavnosti, maja podelil jubilejno priznanje in se tako poklonil njenemu neusahljivemu ustvarjalnemu duhu. Priznanje so ji podelili ob otvoritvi slikarske razstave v prostorih Upravnega centra Občine Log - Dragomer.

Prejemnico jubilejnega priznanja JSKD, Območne izpostave Vrhnika, odlikuje raznolikost kulturno umetniškega ustvarjanja. Kot so v obrazložitvi zapisali predlagatelji za priznanje, je Milka, kot ji rečejo znanci, s svojim umetniškim delovanjem prispevala k ustvarjanju in širjenju ter zviševanju kakovosti kulturnih dejavnosti in kulturne zavesti v lokalnem in tudi v regionalnem okolju, ob tem pa je kljub svojim številnim talentom ostala skromna. Vseživljenjski kulturni ustvarjalki, ki deluje na področju slikarstva, oblikovanja, aranžiranja, ilustracije, kot tudi na področju vokalne glasbene dejavnosti, kjer se že od otroštva dalje udejstvuje v poustvarjanju ljudske glasbe in zborovskega petja, so priznanje podelili ob otvoritvi njene samostojne razstave v Upravnem centru Občine Log - Dragomer, ki mu je sledila podelitev priznanja s prijetnim kulturnim programom. Ob tej priložnosti so zbranim spregovorili Nika Gams iz Društva Dvig, Miran Setnikar iz Mah Teatra, Nataša Bregant iz JSKD Vrhnika, Boris Smirnov iz PGD Dragomer – Lukovica, Inka Zdravkovič iz DU Dragomer – Lukovica, Branimira Brecelj iz DU Log ter župan Miran Stanovnik, ki so v svojih nagovorih poleg njenih talentov in kulturnega udejstvovanja, izpostavili še Emilijino srčnost, pozitivnost in prostovoljstvo. Predlog za prejem jubilejnega priznanja je na JSKD Vrhnika uradno podal Mah Teater, a so pri njegovi pripravi sodelovala tudi društva Dvig, DU Dragomer – Lukovica, DU Log, PGD Dragomer – Lukovica in Občina Log - Dragomer, ki so bili zelo enotni, da si prejemnica jubilejno priznanje več kot zasluži.

 

Kulturo v občini dvignila na višjo raven

Emilija Erbežnik je večplastna umetnica, najbolj opažena pa je njena slikarska umetnost. Njena velika ljubezen so barve in oblike, ki jih odkriva in občuduje v naravi in upodablja s čopičem, v prelivajočih se odtenkih akvarelov. Prvo slikarsko razstavo je postavila leta 1991. V zadnjih treh desetletjih je razstavljala v domači občini, na Vrhniki, v Ljubljani in številnih občinah v ljubljanski regiji, pa v Postojni in Mariboru. Akvarele je ustvarjala na slikarskih kolonijah v Sloveniji in zamejstvu, razstavljala na več kot 200 razstavah, od tega kar 69 samostojnih. Njeno zadnjo samostojno razstavo akvarelov smo si od maja dalje lahko ogledali v prostorih občinske uprave Občine Log - Dragomer. Dobila je 20 nagrad za svoje akvarele, ki so jih ocenjevali najvidnejši slovenski slikarji in umetnostni zgodovinarji (Ivan Sedej, Savo Sovre, Aleksander Bassin, Tone Rački, Andrej Herman …).

Svoja likovna dela je, z odprtim srcem, poklanjala ustanovam s področja zdravstva, kulture, izobraževanja in humanitarnih dejavnosti, v Sloveniji in v tujini. Njen oblikovalski odtis lahko občudujemo v knjižnih ilustracijah in v scenski podobi premnogih prireditev društev in lokalne skupnosti. Ljubezen do domačega Barja jo pri aranžiranju nagiba k izbiri rastja in materialov iz okoliške narave. Neprecenljiv je tudi njen prispevek k boljšemu poznavanju Ivana Cankarja v svetu:  Njena miniaturna knjiga, nagrajeni spominek Vrhnike, 6 Cankarjevih črtic, je bila leta 2011 natisnjena v slovenščini, angleščini in italijanščini. Ilustrirala je tudi več knjig in koledarjev. Emilija Erbežnik je tudi glasbenica, dejavna je predvsem na področju ljudskega in zborovskega petja. Za več kot 40 let aktivnega petja, je dobila Zlato (2007) in Častno Gallusovo značko JSKD (2012). Za dolgoletno kulturno udejstvovanje in prispevek k prepoznavnosti občine Log - Dragomer v širšem okolju, je leta 2015, prejela Priznanje občine Log - Dragomer. Za promocijo učenja in znanja in za vztrajno vlaganje v lastni razvoj kot temelj za ustvarjalno sodelovanje in druženje na vseh področjih je leta 2017 prejela PRIZNANJE ACS. Svoja znanja na področjih likovne in pevske umetnosti je vse življenje nadgrajevala, širokosrčno pa ga je predajala tudi naprej, mlajšim generacijam na delavnicah v okviru osnovne šole, vrtcev in društev in starejšim generacijam

 

V. L.

Oglejte si tudi