Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
1°C
-5°C
JUTRI
2°C
-2°C
Deli
3628

Ceste bo plužil nov podizvajalec

Na področju zimske službe v Občini Log - Dragomer se obetajo spremembe. Na razpisu za podizvajalca, ki ga je pripravilo Komunalno podjetje Vrhnika, je bil kot najugodnejši ponudnik izbran KPL, ki je v preteklih letih ceste in pločnike čistil v prestolnici. Ta bo zimsko službo izvajal v skladu s Pravilnikom o vrstah vzdrževalnih del na javnih cestah in nivoju rednega vzdrževanja javnih cest. Da bo njegovo delo kar se da kakovostno ter bo v času zimskih razmer potekalo nemoteno, bo novi vzdrževalec še pred začetkom zimske sezone skupaj z vrhniško komunalo natančno pregledal ceste in se seznanil z lokalnimi posebnostmi.

KPL, ki bo v prihajajoči zimi skrbel za občinske ceste, bo zimsko službo praviloma izvajal med 15. novembrom in 15. marcem. Še pred tem obdobjem bo s podizvajalcem organiziran natančnejši pregled cest, na katerih se bo izvajala zimska služba. »Nov izvajalec zimske službe ne pozna specifik našega področja. Skupaj z zaposlenimi v Komunalnem podjetju Vrhnika se bodo odpravili na teren, kjer si bodo ogledali, kje so najbolj primerna mesta za obračanje pluga, kako izvajati zimsko službo na določeni cesti ter dobili vse ostale potrebne napotke v zvezi z izvajanjem zimske službe,« so nam povedali na občini.
Drugih sprememb na področju zimske službe letos ne bo. Še naprej bo glavni izvajalec JP Komunalno podjetje Vrhnika, ki bo do začetka zimske sezone poskrbelo za postavitev snežnih kolov ter pripravo posipnih materialov. Tako kot v preteklih letih bodo zimsko službo izvajali na vseh kategoriziranih cestah, ki so uvrščene na seznam izvajanja zimske službe, in sicer v skladu s pravilnikom. Ta predvideva, da je potrebno na pomembnejših regionalnih cestah prevoznost zagotoviti med 5. in 22. uro, plugi naj bi ceste začeli čistiti, ko je na cestišču 10 centimetrov snega. Ostale regionalne ceste, pomembnejše lokalne in krajevne ceste naj bi začeli plužiti, ko bo na cestišču 15 centimetrov snega, prevoznost pa mora biti zagotovljena od 5. do 20. ure. Ostale lokalne ceste, javne poti, parkirišča in kolesarske povezave pa naj bi čistili glede na krajevne potrebe. V obdobju izredno močnega sneženja, ob močnih zametih in snežnih plazovih prevoznosti ni nujno potrebno zagotavljati. Podobno velja za poledico, če je zaradi dežja cesta gladka in poledice ni mogoče odpraviti z razpoložljivimi tehničnimi sredstvi. Ne glede na pravilnik, pa, kot je pojasnila občinska uprava, v občini zagotavljajo boljši standard, kot je določeno s pravilnikom. Čistili bodo le ceste, ki so uvrščene na seznam, za zimsko čiščenje nekategoriziranih cest, ki niso v lasti Občine Log - Dragomer in niso uvrščene na seznam izvajalcev zimske službe, pa morajo, tako kot do sedaj, poskrbeti lastniki sami, ki se lahko na svoje stroške s podizvajalcem zimske službe dogovorijo za izvajanje storitev.

Sicer pa bo tudi novemu podizvajalcu za seznanitev z razmerami na terenu služila vremenska postaja, ki so jo lani postavili na Vrhovčevo cesto in je z vidika zimskih razmer ter opravljanja zimske službe ena izmed najbolj kritičnih točk v občini. Vremenska postaja izvajalcem nudi natančne in ažurne podatke o stanju na terenu. S pomočjo senzorjev, ki med drugim merijo tudi temperaturo tal, izvajalcem zimske službe pošilja podatke o vremenskih razmerah, na vsaki dve minuti pa posname tudi fotografijo.

 

V. L. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!