Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Bogato študijsko leto

Ko se ozremo v preteklo leto, smo ponosni na delo naših mentorjev in študentov, tistih najmlajših in najstarejših. Na kratko vam jih predstavljamo. 
V sedmem pravljičnem letu delovanja študijskega krožka (ŠK), ki ga vodi Alenka, so člani prebrali 15 slovenskih avtorjev in spoznavali nove regionalne posebnosti literarnih praks. Dogajanje v krožku so obogatili s srečanjem in pogovorom z dvema ustvarjalcema Dušanom Šarotarjem in Ferijem Lainščkom v Prekmurju in z nepozabnim literarnim večerom s pesnico Silvano Paletti. V Našem časopisu ste lahko vse leto spremljali članke Dragice Krašovec o prebranih avtorjih. Verjamemo, da je tudi v vas zbudila željo po branju. K slovenski besedni ustvarjalnosti so prispevali tudi naši najmlajši. V ŠK Od pravljice do lutke so ustvarili tri literarnolikovna dela: Žalostni medved Bruno, Prijateljstvo in Vtisi s predstave Groznovilca. Na delavnicah so najmlajši pod vodstvom mentorice Vesne Kučan razvijali svoje govorne spretnosti, ki so ključnega pomena za njihov intelektualni in čustveni razvoj. Likovne in ročne spretnosti so otroci razvijali z izdelovanjem lutk in ilustriranjem svojih pripovedi. Letos smo lahko program tega ŠK še obogatili, saj smo uspeli pridobiti zanj na javnih razpisih občinska in nacionalna sredstva. Organizirali smo predavanje dr. Dragice Haramija za starše in učitelje o pomenu branja in obisk znanega slovenskega pravljičarja Jožeta Pernačiča. Oba bralna ŠK sta posvečena slovenskemu jeziku, ki predstavlja edino sestavino naše kulturne dediščine, ki nas povezuje. Slovenski kulturni dediščini smo ob izteku evropskega leta kulturne dediščine namenili posebno pozornost in ob tem spoznali, kako nas pogled v preteklost lahko razdvaja in česa nas uči (predavanje dr. Verene Perko) ali pa krepi našo nacionalno zavest in ponos (ŠK Slovenska stavbna dediščina).  Z obema ŠK prispevamo kamenčke v mozaik bralnih in pisnih spretnosti, ki imajo v slovenskih in evropskih dokumentih osrednjo vlogo.
Tudi objavljanje življenjskih zgodb naših sovaščanov v reviji Pogovori z občani je naš prispevek k prepoznavanju in ohranjanju lokalne dediščine, pa tudi k razvijanju bralne kulture. Verjamemo, da vsak od nas rad prebira o življenju svojih sovaščanov in ob tem obuja spomine na nekdanja druženja. V lanski številki ste spoznali Franca Rusa, Mirana Zorca in Nejca Sajeta.
Učenje tujih jezikov sodi med naše najstarejše dejavnosti. Največji dosežek v lanskem letu je bil izdaja brošure We did it our way, v kateri so študentje angleščine objavili svoje vtise s študijskega potovanja po Škotski. Učenje računalništva je bilo najbolj množično obiskano, vodi ga mentor Marko Gerbec. Udeležilo se ga je preko 50 starejših, organizirali smo ga s sodelovanjem obeh društev upokojencev in ob finančni podpori občine.Izpeljali smo tudi zelo kakovosten tečaj fotografije pod vodstvom svetovno znanega fotografa Nejca Sajeta. Naše projekte smo predstavljali na mednarodnih, nacionalnih in občinskih prireditvah.
Posebej smo letos počastili Milko Erbežnik kot dobitnico nacionalnega priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih. Na Večeru z Milko, zbralo se nas je več kot 50, smo pokazali video s podelitve priznanj. Ob pogovoru z njo, vodil ga je Darijan Novak, smo se spominjali vsega, kar je Milka storila za posameznike, društva in naše vsakdanje okolje. Zahvaljujemo se dragomerškim gasilcem za pomoč pri organizaciji dogodka.
Več o našem delu si boste lahko kmalu prebrali na naši spletni strani iold.si

Olga Drofenik

 

Oglejte si tudi