Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Bogatejši za dva javna defibrilatorja

Občina Log - Dragomer je ob garažnih vratih gasilskega doma v Dragomerju ter na steno Poštne enote Log pri Brezovici namestila javno dostopna avtomatska defibrilatorja – AED, namenjena prvi laični pomoči ob zastoju srca. Oba sta občankam in občanom dostopna 24 ur na dan. Uporaba naprave je varna in enostavna, uporablja pa jo lahko prav vsak. Ker pa naprava sama ni rešila še nobenega življenja, je decembra v gasilskem domu v Dragomerju potekalo izobraževanje za rokovanje z defibrilatorjem oziroma tečaj temeljnih postopkov oživljanja, ki je potekal pod budnim očesom Blaženke Jakopič in gasilcev reševalcev.
V Sloveniji imamo več kot 1200 avtomatskih defibrilatorjev, dva od njih sta od decembra dalje javno dostopna tudi na območju Občine Log - Dragomer. Prvega najdete v središču Dragomerja na pročelju, poleg garažnih vrat, gasilskega doma Prostovoljnega gasilskega društva Dragomer - Lukovica, drugi pa je nameščen na steni poštne enote na Logu pri Brezovici. Lokaciji sta bili skrbno izbrani, namestili so ju na mesti, kjer se giblje veliko ljudi. Oba sta postavljena v središču naselja, v bližini športnih parkov, vrtca, občinske uprave, gasilskega doma, pošte, trgovine in drugih točk množičnega zbiranja.
Avtomatski zunanji defibrilator je namenjen prvi pomoči ob zastoju srca. S pomočjo naprave lahko bolniku pomagajo tudi posamezniki brez medicinskega znanja in mu v usodnih minutah, do prihoda strokovne pomoči, rešijo življenje. 

Izvedeli smo, da bo Občina Log - Dragomer s pomočjo Območnega združenja Rdečega križa Vrhnika, Zdravstvenega doma Vrhnika in dobavitelja javnih AED-jev v prihodnjih mesecih večkrat organizirala tečaje temeljnih postopkov oživljanja v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Log pri Brezovici, osnovni šoli in prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Dragomer - Lukovica. Obveščanje o terminih tečajev bo potekalo preko javnih občil (občinske spletne strani, krajevne table, obvestila v Našem časopisu in preko drugih javnih medijev). Pravilno postopanje ob nenadnem zastoju srca vam bodo, kot že nekaj let, na občinskih prireditvah predstavljali tudi lokalni prostovoljni gasilci reševalci.

 

Kako postopati?

Pri človeku, ki se zgrudi ali leži na tleh, najprej preverimo, ali se odziva. Nežno ga stresemo za ramena in glasno vprašamo: »Kako se počutite?« Če se ne odzove, zakličemo, na pomoč, obrnemo bolnika na hrbet in sprostimo dihalno pot. To storimo tako, da roko položimo na čelo in pritisnemo nazaj, obenem pa z dvema prstoma dvignemo brado. Prislonimo uho k ustom ter poslušamo, ali slišimo dihanje, in gledamo, ali se premika prsni koš. Če oseba ne diha normalno, pokličemo 112 in povemo, da je prišlo do zastoja srca. Nekoga medtem pošljemo po defibrilator, sami pa pričnemo z masažo srca. Položimo roko čez roko, ju postavimo na sredino med bradavici ter pritiskamo na prsnico, ki se ugreza pet do šest centimetrov. Tridesetim pritiskom sledita dva vpiha ter nato postopek ponavljamo do prihoda reševalcev oziroma dokler ni priklopljen avtomatski defibrilator. Ko dobimo defibrilator, ga prižgemo in sledimo navodilom. Ko človek začne odpirati oči in se boriti za zrak, ga obrnemo na bok v položaj za nezavestnega ter ga mirimo.

 

V. L.

Foto: V. L., Domen Rozman

 

Občina Log - Dragomer se za uspešno izveden projekt namestitve javno dostopnih defibrilatorjev zahvaljuje Pošti Slovenije, Poštni enoti Log pri Brezovici in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Dragomer - Lukovica, ki sta dala soglasje za namestitev AED-jev, ter podizvajalcema, podjetju TDI, d. o. o., z Vrhnike, ki je tehnično izvedlo priklop in montažo zunanje omarice v Dragomerju, in Janezu Gabrovšku, s. p., iz Ljubljane, ki je tehnično izvedel priklop in montažo zunanje omarice na Logu pri Brezovici.

Oglejte si tudi