Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
20°C
Oceni objavo

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je SB Slovenj Gradec izročila donacijo v višini 35.000 €

Ob zaključku 39. slovenskega tedna boja proti raku je Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ki ima sedež v Ljubljani, (skupaj z 11 regijskimi društvi) Splošni bolnišnici Slovenj Gradec izročila donacijo v vrednosti 35.000,00 € za nakup sodobnega digitalnega video-kolposkopa, s katerim bodo v bolnišnici lahko še izboljšali diagnostiko predrakavih sprememb na materničnem vratu.

Rak materničnega vratu je druga najpogostejša oblika raka, za katero zbolijo ženske do 45. leta starosti, vendar lahko z ustrezno preventivo in sodobno tehnologijo prihranimo marsikatero hudo izkušnjo. S sodobnim video-kolposkopom bodo tako v SB Slovenj Gradec zagotavljali še višji nivo zdravstvene oskrbe žensk v regiji, saj bo z njim prepoznava že začetnih bolezenskih sprememb rodil mnogo hitrejša, zdravljeje pa zato uspešnejše. 

Nakup sodobnega aparata so omogočili donatorji. Največji med njimi je podjetje Novartis, med večjimi donatorji so še podjetja Mediline, d. o. o., Monter Dravograd, d. o. o. in Tanin, d. d. ter številna druga podjetja. Vsem donatorjem se za njihovo plemenitost skupaj s SB Slovenj Gradec najlepše zahvaljujemo.

Katja Juvan, predstojnica Oddelka za ginekologijo in porodništvo SB Slovenj Gradec, je ob slavnostnem dogodku izrazila zahvalo in povedala: “Danes je velik dan za naš oddelek in za našo regijo. Kolposkopska ambulanta, ki je specializirana za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb predvsem na materničnem vratu, deluje v naši bolnišnici že več kot 10 let. V zadnjih letih se to področje zelo razvija, specialistke ginekologinje Oddelka za ginekologijo in porodništvo so v lanskem letu uvedle novo metodo odstranjevanja predrakavih sprememb na materničnem vratu pod kontrolo kolposkopa. Zelo smo veseli, saj bo digitalni kolposkop še povečal natančnost diagnostike in zdravljenja teh sprememb. S tem bo oskrba žensk na sekundarnem nivoju dosegla dodatni napredek.

Predrag Bogavac, direktor Novartisove Onkologije v Sloveniji kot največji donator je ob tej priložnosti sporočil: "V veliko veselje mi je, da sem lahko danes med vami, ki požrtvovalno skrbite za preventivo pred rakom in tudi njegovo zdravljenje. Med vami, ki svoje znanje, izkušnje in tudi strast namenjate skrbi za zdravje drugih. Vaše delo ni samo poklic, ampak je poslanstvo! Tudi v Novartisu nas pri našem vsakdanjem znanstveno-raziskovalnem delu vodi poslanstvo – soustvarjamo medicino za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi. Vsak dan doma in po vsem svetu izboljšujemo dostop do kakovostnih zdravil, da bi vsakomur omogočili zdravljenje, ki ga potrebuje. Zavzemamo se za to, da bi bilo zdravje dosegljivo vsem. In prav zato nas veseli, da smo donacijo ob 25-letnici Novartisa namenili Zvezi slovenskih društev za boj proti raku za nakup sodobnega digitalnega video kolposkopa za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. S tem bomo prispevali k izboljšanju zdravja žensk v Koroški in okoliških regijah."

Oglejte si tudi