Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Kako lahko prehrana vpliva na življenje bolnikov z rakom prebavil

Pravilna prehrana je ključnega pomena za dobro zdravje. Pri bolnikih z rakom lahko uravnotežena in zdrava prehrana izboljša rezultate zdravljenja, zmanjša neželene učinke zdravljenja raka in izboljša kakovost življenja. Vendar je to morda lažje reči kot storiti, saj so med najpogostejšimi stranskimi učinki zdravljenja raka zmanjšan apetit, slabost in druge težave s prebavili.

Osebe, ki so zbolele za rakom prebavil, so ena najbolj ranljivih skupin, ki jim grozijo prehranski zapleti. Delovanje prebavil je pogosto mehansko in fiziološko spremenjeno zaradi prisotnosti malignega tumorja ali kirurškega posega.

Disfunkcija prebavil in vnetje, ki ju povzročajo tumorji, lahko poslabšata vnos hrane in absorpcijo hranil ter povzročata disfagijo (motnje požiranja), bolečine, slabost in bruhanje. Številni bolniki ob postavitvi diagnoze poročajo tudi o izgubi apetita, zgodnji sitosti tudi ob zaužitju manjših obrokov in posledično o izgubi telesne teže.

 

Ali ste vedeli?

Skoraj četrtina bolnikov z rakom je v nevarnosti, da umre zaradi posledic podhranjenosti, in ne zaradi raka samega. Pri bolnikih z rakom prebavil je tveganje za podhranjenost večje zaradi prizadetosti prebavil, ki jo povzroča bolezen.

 

Splošna prehranska priporočila med zdravljenjem raka

  • Zagotovite si nujno potrebna hranila. Uživajte hrano z veliko beljakovinami, zdravimi maščobami, polnozrnatimi izdelki ter vitamini in minerali. Če je mogoče, prehranske prilagoditve opravite pred začetkom zdravljenja raka, da boste na začetku zdravljenja bolje pripravljeni.

  • Bodite čim bolj telesno aktivni. Vsak dan se na primer sprehodite. Če preveč sedite ali spite, lahko izgubite mišično maso in pridobite telesno maščobo, tudi če ne pridobivate telesne teže.

  • O svoji telesni teži se pogovorite s svojim zdravnikom in zdravstvenim osebjem. Spremembe vaše telesne teže, bodisi izguba prevelike telesne teže bodisi pridobitev prevelike telesne teže, lahko vplivajo na vaše zdravje med zdravljenjem. Spremembe telesne teže so lahko tudi znak, da ne prejemate dovolj hrane ali prave vrste hrane. Vaša zdravstvena ekipa vam lahko pomaga ugotoviti razlog in kaj storiti, vključno s pogovorom s strokovnjakom za prehrano.

 

Kako lahko prehrana pomaga pri obvladovanju neželenih učinkov zdravljenja raka?

  • Izguba apetita - Jejte manjše obroke ali hranljive prigrizke čez dan in ne treh velikih obrokov. Cilj je 6 obrokov, da boste z manjšimi obroki dobili vse potrebne kalorije.

  • Zaprtje - Pijte veliko vode. Če vam zdravnik ni priporočil drugače, je dobro, da dnevno zaužijete vsaj 1,5 do 2 litra tekočine (voda, manj sladki kompoti, čaji, naravni sadni sokovi).  Razmislite o dodatku vlaknin ter obrokom dodajte zelenjavo in fižol.

  • Driska - Izberite živila ali pijače z natrijem (športne pijače ali juha) in kalijem (banane in vsi naravni sadni sokovi).

  • Izguba okusa - Razmislite o preizkušanju novih živil z različnimi aromatičnimi zelišči, začimbami ali marinadami. Poskusite na primer s sokom limone ali limete, česnom, kajenskim poprom, koprom ali rožmarinom. Če pa so vaša usta boleča, se boste morda morali izogibati prevelikim količinam kisline, kot je limona ali drugi agrumi, ali pekočim zadevam, kot je kajenski poper ali druge pekoče paprike.

  • Slabost - Živila proti slabosti vključujejo citruse, ingver in olje poprove mete. Lahko sesate rezino limone, pijete ingverjev čaj ali jeste ingverjeve žvečilke.

 

Kako lahko še ukrepate?

Posvetujte se z onkološkim kliničnim dietetikom, ki vam bo pripravil prilagojen načrt prehrane. Dietetik lahko oceni simptome ali neželene učinke, ki jih imate, kot so izguba apetita, slabost, izguba telesne teže, driska, zaprtje ali kateri koli drugi neželeni učinki, povezani s prebavili, in vam pripravi prilagojen načrt.

 

Več o prehrana pri osebah z raki prebavil si preberite na spletnih straneh združenja EuropaColon Slovenija TUKAJ.     

SKUPAJ SMO V TEM!

Oglejte si tudi