Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

Univerza v Ljubljani odpira vrata ob mednarodnem dnevu žensk

Univerza v Ljubljani (UL) bo 8. marca, ob mednarodnem dnevu žensk, ponovno odprla vrata rektorata (Kongresni trg 12) za vse, ki bi si radi deželni dvorec, dom največje, najstarejše in najbolj uspešne visokošolske ter znanstvenoraziskovalne ustanove v Sloveniji, ogledali od znotraj. Brezplačen voden ogled bo ob 17. uri. Prijava ni potrebna. 

Obiskovalke in obiskovalci bodo imeli priložnost prisluhniti zgodovini neorenesančne palače, si ogledati umetniško zbirko UL in spoznati zgodbo prve osebe, ki je prejela doktorski naziv na UL  – dr. Ane Mayer Kansky. Ana Mayer Kansky je med letoma 1914 in 1918 študirala kemijo in fiziko na dunajski Filozofski fakulteti, vendar je zaradi razpada Avstro-Ogrske monarhije študij na Dunaju morala prekiniti. Vpisala se je na Univerzo v Ljubljani, kjer je na Filozofski fakulteti preučevala kemijo škroba. Študij je zaključila leta 1920 z disertacijo z naslovom O učinkovanju formalina na škrob. Lani smo na Univerzi v Ljubljani prvič podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo pod pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar

Na rektoratu je začasno razstavljen tudi portret dr. Ane Mayer Kansky, delo slikarke Henrike Šantel, ki ga sicer hrani Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica. 

Prorektorica Univerze v Ljubljani za študijske in študentske zadeve, prof. dr. Ksenija Vidmar Horvat ob mednarodnem dnevu žensk izpostavlja prizadevanja UL za vidnost žensk v akademskem okolju»Na Univerzi v Ljubljani se krepitvi enakosti spolov intenzivno posvečamo v okviru Načrta uveljavljanja enakosti spolov (NES), ki smo ga sprejeli lansko leto. V okviru Načrta si prizadevamo za vidnost žensk v našem akademskem okolju in prepoznavanje znanstvenic naše univerze v širši javnosti; iščemo poti, s katerimi bi olajšali usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja; promoviramo naravoslovnotehniške vede (STEM), ki naj odpirajo vrata dekletom pred izbiro študija, a največji izziv ostaja, kako okrepiti njihov delež v vrhu kariernih in vodstvenih lestvic.« 

V luči prizadevanj za enakost spolov smo na Univerzi v Ljubljani nedavno, ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti, na Kongresnem trgu postavili razstavo Dekleta v STEM, namenjeno spodbujanju deklet, da se odločijo za študij naravoslovja in tehnike. Razstava bo na ogled še do 4. marca 2024. 

Ob mednarodnem dnevu žensk vas vabimo, da zgodbam prvih ženskih raziskovalk in znanstvenic na UL prisluhnete tudi v živo. Voden ogled, ki traja približno 45 minut, je brezplačen, prijava ni potrebna. Vodila ga bo študentka Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. 

Več o zgodovini deželnega dvorca, doma Univerze v Ljubljani, lahko preberete na tej povezavi.

Med 16. in 20. uro prijazno vabljeni tudi v Galerijo UL, kjer je do 21. marca na ogled razstava ilustracij spletnega mesečnika kULturnica. Razstavljene so ilustracije oziroma vinjete, ki jih je za kULturnico v preteklih dveh letih ustvaril avtor likovne podobe e-obvestilnika, prof. mag. Milan Erič, ter študentke in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, ki jih mentorira doc. Suzi Bricelj.  


(vir: uni-lj.si)

Oglejte si tudi