Letos se je na sejmu predstavljala tudi naša Podružnična šola Čemšenik, ki je predstavljala dva nekajmesečna projekta Od sadja do soka in Mlekastično. Veseli smo, da smo skupaj z učenci lahko obrali sadje šolskega sadovnjaka ter sadje na kmetiji Polc, spoznavali različne vrste jabolk in hrušk, sadje oprali, prebrali in ga pripravili za mletje ter na koncu iz njega iztisnili slasten sok.
Ta sok smo skuhali in ustekleničili ter v šoli kasneje nadaljevali s prvimi koraki v podjetništvo tako, da smo ugotavljali, kaj vse moramo poznati, da lahko izdelamo etiketo ter sok kasneje tudi prodamo. Iz jabolk smo naredili tudi jabolčno čežano in ga nekaj posušili v jabolčne krhlje.
Pri projektu Mlekastično pa smo obiskali kmetijo Virant, ki nam je prijazno predstavila delo, pridelavo mleka in mlečnih izdelkov. Učenci so se lahko preizkusili v izdelavi skute in jogurta, hkrati pa kasneje v šoli tudi sami spoznavali, koliko mleka potrebujemo za izdelavo skute, jogurta, koliko smetane za maslo … Prav tako smo mlečne izdelke in druge dobrote pri kosilu poskusili, nekaj pa smo jih prihranili in jih odnesli na sejem v Celje, kjer so jih lahko poskusili tudi sejemski obiskovalci, ki jih ni bilo malo, in prav vsi so bili nad izdelki navdušeni. Mi pa smo dobili mnogo zagona za nadaljnje delo.
Naša stojnica je prejela ZLATO PRIZNANJE.
(vir: os-iskvarce.si)