Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
14°C
Oceni objavo

Okrasimo zelena drevesa v praznični Ljubljani

Praznično Ljubljano poleg prazničnih luči krasi deset prazničnih smrek ter 89 zelenih dreves. Večino okraskov zanje so izdelali otroci iz ljubljanskih šol ter članice Dnevnih centrov aktivnosti za starejše, svoje okraske pa lahko dodate tudi vi.

Ljubljano krasi deset prazničnih smrek

Največja med smrekami stoji na Prešernovem trgu. Foto: Bobo

Osrednja na Prešernovem trgu je visoka 20 metrov, težka 4,5 tone in okrašena s približno desetimi kilometri luči. Smreka je dolga leta rasla pred hišo na Trpinčevi ulici 39, ko pa so strokovni pregledi pokazali, da je čas za njen posek, so se v podjetju MXT, d.o.o. odločili, da jo podarijo mestu in tako pripomorejo k praznični okrasitvi Ljubljane.  Smreke najdete še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na Ljubljanskem gradu, v atriju Mestne hiše, na Mali ulici pred Mestnim igriščem, na Slovenski cesti na križišču s Trdinovo ulico in na Trgu mladinskih delovnih brigad.


Okrasite gozdičke zelenih dreves 

Zelena drevesa čakajo na vaše okraske. Foto: N. Rovan

Na več lokacijah po Ljubljani smo postavili tudi 89 zelenih dreves, ki jih bomo po praznikih vrnili v naravo. Vabimo vas, da se nam pridružite pri okraševanju in drevesca okrasite z okraski, ki jih že imate doma oziroma ste jih izdelali sami.

Ne kupujte novih okraskov, izdelajte jih iz materialov, ki jih že imate doma. Foto: N. Rovan

Okraske za Zelena drevesa so izdelali tudi učenci ljubljanskih osnovnih šol ter članice Dnevnih centrov aktivnosti za starejše Ljubljana. 

Članice Dnevnih centrov aktivnosti so na ustvarjalnih uricah okrasile odpadne žarnice, zamaške in storže, ki so jih nabrale v okolici. 


Ob tem so povedale:

Zelo sem uživala pri ustvarjanju okraskov. Odpadnim materialom smo dali novo življenje in ustvarili nekaj lepega za praznike. (Stanka Martinc)
Vesela sem, da smo lahko pomagale pri ustvarjanju prazničnega vzdušja v Ljubljani. (Majda De Cecco)
Vesela sem bila, ko smo reciklirali, da bomo pokazali tudi mestu, kaj se da narediti. (Cvetka Lakner)
Rade pridemo na ustvarjalne delavnice, da se poveselimo in pogovarjamo. V času novoletnih okraševanj rade naredimo tudi kakšne izdelke iz recikliranega materiala. Z veseljem smo naredile snežake iz zamaškov in zraven porabile še staro blago. Pripravljamo pa se tudi na okrasitev dnevnega centra, kjer bomo porabili star papir, staro blago in ostanke volne. (Aca Justin)


Jelko v atriju Mestne hiše krasijo okraski iz plastenk

Jelko v atriju Mestne hiše os okrasili otroci iz Osnovne šole Koseze. Okraske so izdelali kar iz plastenk, pri tem pa jim je pomagal tudi arhitekt Andrej Erjavec: "Projekt »participacija prebivalcev pri praznični okrasitvi mesta« poteka v Ljubljani že več kot deset let v različnih oblikah. S projektom smo želeli bolj povezati mesto in njegove prebivalce. V mestu je ogromno otrok in starejših, ki včasih niso bili povezani s tovrstnimi posegi v mestni prostor, pomenijo pa velik potencial, saj pri svojih dejavnostih v izobraževalnem procesu (učenci, dijaki, študenti) ali v okviru vodenih dejavnosti (upokojenci in prebivalci domov za starejše) pogosto ustvarjajo različne likovne izdelke, ki ostajajo v okviru institucije, kjer so nastali. To smo videli kot veliko škodo in zamujeno priložnost za povezovanje skupnosti.
Včasih je bilo npr. krašenje smreke v mestni hiši izključno stvar izbranih profesionalnih izvajalcev. Ti so s kupljenimi že izdelanimi elementi okrasili smreko. Sedaj je drugače. Vsako leto je izbrana šola, katere učenci skupaj z mentorji izdelajo okraske za novoletno drevo v mestni hiši. Na določen dan pred prižigom luči pridejo otroci z okraski v atrij mestne hiše in ob pomoči osebja in mentorjev obesijo svoje izdelke. Mesto jih ob tej priložnosti pogosti s čajem in piškoti, srečajo in pogovorijo se tudi z županom ter se skupaj z njim fotografirajo pred »njihovo« smreko. Okraski so zmerom izdelani iz odpadnih materialov kot so na primer plastenke za pijačo, lončki od jogurta in različna druga embalaža, ki ostane od šolskih malic. Otroci iz teh odpadkov zmeraj ustvarijo nekaj novega in pravljičnega."

Otroci iz OŠ Koseze so okraske iz odpadnih plastenk izdelali v popoldanskem bivanju. V približno dveh tednih so izdelali okoli 200 okraskov, ki krasijo smreko v Mestni hiši.

Praznični decembrski program si lahko ogledate tukaj

Oglejte si tudi