Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
10°C
SOB.
22°C
11°C
Oceni objavo

Hiša hospica deluje naprej

Hiša hospica v letu 2013 nadaljuje paliativno oskrbo hudo bolnih

Ker do sprva načrtovanega partnerstva med Slovenskim društvom hospic in Bolnišnico Sežana tako dolgo ni prišlo, so v društvu poiskali drugega partnerja, preko katerega bi hiša hospica lahko prišla do sredstev ZZZS za zagotavljanje zdravstvenega dela oskrbe hudo bolnih, nujno potrebne za njeno nadaljnje delovanje.

 

12. januarja 2013 je Upravni odbor društva potrdil dogovor, ki ga je društvo v ta namen s pogodbo sklenilo z zasebno kliniko. Ta dogovor je podprl minister za zdravje, g. Tomaž Gantar. Hiša hospica tako nemoteno nadaljuje s sprejemom hudo bolnih in nudenjem celostne hospic paliativne oskrbe.

 

Partnerstvo hiši ne bi le zagotavljalo dostopa do sredstev ZZZS, ampak tudi ohranitev svojstvene, ustvarjene kulture bivanja ter nadaljnjo avtonomijo pri izvedbi poslanstva paliativne oskrbe hudo bolnih in njihovih svojcev.

 

V društvu še vedno pričakujejo ustrezno sistemsko umestitev zaenkrat edinega hospica v državi, ki bi hiši omogočila dolgoročnejšo rešitev. Da bi se lahko sama, brez partnerske klinike  potegovala za koncesijo. Trenutni dogovor z zasebno kliniko pa po besedah društva predstavlja začetek boljše prihodnosti za hospic paliativno oskrbo v Sloveniji.

 

V društvo pa še vedno opozarjajo, da “znesek, ki je zdravstvenemu delu oskrbe v hiši namenila Vlada RS iz blagajne ZZZS preko partnerske klinike v okviru Splošnega dogovora za leto 2013, v višini 20,66 evrov na osebo na dan, še zdaleč ne omogoča izvajanja zdravstvenega dela programa.” Prvotna rešitev, ki sta jo novembra lani predlagala MZ in MDDSZ, ko je zasedala Komisija za socialno varstvo, zdravstvo, delo in invalide Državnega sveta zaradi možnosti zaprtja programa Hiše hospica,  je bila na prvi pogled zadovoljiva, saj je namesto 20,66 EUR na osebo predlog obljubljal 56,00 EUR.

 

Ne glede na to, da naj bi bila oskrba ob koncu življenja za uporabnike brezplačna, vlada in pristojni ministrstvi z dodeljenim zneskom 108.378 evrov na letni ravni (namesto doslej določenih 230.000 evrov preko Bolnišnice Sežana). Tako se izvedba programa še vedno ohranja s pomočjo donatorskih sredstev.

 

V mesecu in pol, odkar je društvo poklicalo na pomoč ob ugotovljenem negativnem poslovanju hiše, so zbrali 126.006,68 evrov donacij od 19.285 posameznikov in 130 podjetij.

 

Hiša predstavlja tudi pomembno središče znanja s področja paliativne oskrbe; tako za strokovne delavce kot laike. V njej je zbranih osemnajst let dragocenih izkušenj dela s hudo bolnimi in njihovimi svojci v času zaključevanja življenja. Zato si bomo prizadevali pridobiti še dodatna sredstva Evropske unije za učenje iz hospičeve prakse. In pritiskali na obe resorni ministrstvi, da ustrezno financirata to tako pomembno hišo za dostojanstveno umiranje in dobro smrt.

 

Oglejte si tudi