Logo MojaObčina.si
DANES
°C
°C
JUTRI
°C
°C
Oceni objavo

Svetovni dan knjige: Spodbudimo branje in bralno kulturo

23. aprila obeležujemo Dan knjige in avtorskih pravic, ki je posvečen promociji branja, založništva in zaščite avtorskih pravic in intelektualne lastnine. Na ta dan se ne spominjamo le kulturne dediščine književnosti in pisateljev, ampak tudi spodbujamo bralno kulturo ter ozaveščamo o ključni vlogi, ki jo knjige igrajo v našem vsakdanjem življenju.

Vrtnica je za ljubezen, knjiga za vedno (vir: pixabay.com - congerdesign)

Svetovni dan knjige ima bogato zgodovino, in sicer izvira iz Katalonije, kjer na ta dan praznujejo dan svetega Jurija (zaščitnika Katalonije), ki naj bi po legendi premagal zmaja, rešil princeso ter ji podaril vrtnico. Iz tu izvira tudi običaj, da si Katalonci na ta dan, 23. aprila, izmenjujejo vrtnice in knjige, ob misli, da je vrtnica za ljubezen, knjiga pa za vedno. Uradno je svetovni dan knjige razglasil Unesco leta 1995, datum pa ni izbran naključno, saj je 23. april tudi obletnica smrti dveh velikanov svetovne književnosti – Miguela de Cervantesa in Williama Shakespeara.

Svetovni dan knjige je posvečen promociji branja in spodbujanju tako mladih, kot tudi starejših, da v knjigah najdejo užitek ter hkrati pridobijo tudi spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojim delom vplivali na kulturni napredek človeštva. Ob tej priložnosti se po vsem svetu odvijajo številni dogodki, ki poudarjajo pomembnost knjige in branja. Knjižnice, knjigarne, kulturni centri in druge, s tem povezane organizacije, gostijo literarne dogodke, branja, pogovore z avtorji ter druge dejavnosti, ki spodbujajo ljubezen do knjig. To je tudi dan, ki ga številni izkoristijo za darovanje knjig, s čimer širijo veselje do branja in z drugimi delijo svojo ljubezen do literature. Ob številnih spremembah in izzivih, s katerimi se soočamo, nas knjige povezujejo, razsvetljujejo in navdihujejo. So vir znanja, utehe in razumevanja, ki nas lahko združijo in osvetlijo še tako temne trenutke.

Danes, ob svetovnem dnevu knjige, si vzemimo trenutek, da se zahvalimo za dar branja ter se zavežimo k spodbujanju bralne kulture v naših skupnostih. Ne glede na to, ali nas prevzame klasična literatura, znanstveni zapisi ali najnovejše uspešnice, vsaka knjiga nosi svojo edinstveno moč in čar. Naj bo ta dan opomin, da se v svetu besed vedno najde prostor za rast, razumevanje in odkrivanje novih svetov.

Svetovni dan knjige je posvečen promociji branja, založništva in zaščite avtorskih pravic in intelektualne lastnine (vir: unsplash.com - Tabitha Turner)

 

Kaj pa avtorske pravice?

Avtorska pravica je pravica, ki pripada avtorju že samo s tem, da je ustvaril neko delo, pri tem ni potrebna nobena formalnost (na primer: registracija), da bi bilo delo avtorskopravno varovano. Ko avtor napiše neko literarno delo, je le-to že samo po sebi varovano in ima avtor nad njim avtorske pravice, kar pomeni, da se pod njim ne sme podpisati nihče drug in dela tudi ne sme nihče uporabljati/navajati brez navedbe avtorja.

Avtorske pravice torej nastanejo že s samo stvaritvijo dela in trajajo za čas avtorjevega življenja ter še 70 let po njegovi smrti.

Avtorska dela so individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ki so na kakršen koli način izražene. Za avtorska dela veljajo predvsem govorjena, pisana, glasbena, gledališka, gledališko-glasbena, lutkovna, koreografska, pantomimska, fotografska, avdiovizualna, likovna in arhitekturna dela ter dela uporabne umetnosti in industrijskega oblikovanja in predstavitve znanstvene, izobraževalne ali tehnične narave.

Poznamo pa tudi kolektivno upravljanje avtorskih pravic, ki avtorjem in drugim imetnikom pravic omogoča preprosto in učinkovito upravljanje pravic v razmerah množičnega koriščenja njihovih del, obenem pa uporabnikom omogoča enostaven dostop do zakonite uporabe številnih del.

Torej pri navajanju kakršnih koli del, bodimo pozorni tudi na avtorske pravice in vedno ustrezno navedimo avtorja.

Avtorske pravice torej nastanejo že s samo stvaritvijo dela in trajajo za čas avtorjevega življenja ter še 70 let po njegovi smrti. (vir: unsplash.com - Umid Akbarov)

 

Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic se spomnimo dediščine književnosti ter poudarimo pomembnost branja in zaščite intelektualne lastnine. To je dan, ko se zavedamo moči knjig, ki nas povezujejo, razsvetljujejo in navdihujejo. Zato si danes vzemimo čas za branje, darovanje knjig, saj nas vsaka knjiga bogati in oplemeniti naša življenja.

Oglejte si tudi