Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Postavitev spominskih kamnov Spotikavcev v Ljubljani

Ponedeljek, 6. avgust 2018, bo za Ljubljano in Slovenijo pomemben dan, saj bodo v slovenski prostor simbolično vrnili prvih 23 Judovskih meščanov Ljubljane in njihovih svojcev, ki so bili zaradi porekla ter nacističnega načrta iztrgani iz svojih domov in odpeljani v različna koncentracijska taborišča po Evropi. Od tam se jih večina ni vrnila. V holokavstu je bilo uničene več kot 90 odstotkov slovenske judovske skupnosti, ki si po tem nikoli več ni opomogla.

V Ljubljani je pred drugo svetovno vojno živelo okoli 160 pripadnikov judovske skupnosti, med vojno pa se jim je v mestu pridružilo več tisoč judovskih beguncev, najprej iz zahodne Evrope, z okupacijo Jugoslavije pa še s številnih drugih slovenskih krajev, Hrvaške in Srbije. Ljubljana je bila tako v času italijanske okupacije celo neke vrste varno pribežališče za Jude, kar pa se je s kapitulacijo Italije končalo, hkrati je sledilo tudi njihovo uničenje.

Tako so, v spomin na pogrom Judov v Ljubljani in Sloveniji, začeli načrtovati akcijo “Stolpersteine” (Spotikavci) – eno ime, en kamen, ena oseba, ki jo je v Nemčiji leta 1992 začel umetnik Gunter Demnig. Demnig se žrtev nacionalsocializma spominja z namestitvijo spominskih granitnih kamnov na pločniku pred stavbami z njihovim zadnjim naslovom. Spotikavci so danes postavljeni v več kot 610 mestih v Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem, Nizozemskem, v Belgiji, na Češkem, na Norveškem in v Ukrajini. V Sloveniji jih je nekaj  postavljenih v Mariboru. V Ljubljani bodo tako letos postavili prvih 23 Spotikavcev, z akcijo pa nadaljevali še naslednji dve leti. Projekt je podprla Komisija za spomenike in obeležja MOL ter župan Zoran Janković.  Zastavili so ga v sodelovanju s Sinagogo Maribor, ZRC SAZU, finančno pa so ga podprli MOL – oddelek za kulturo, Veleposlaništvo Izraela, zasebna donatorica Marie Ann Prelog ter nekaterih drugih donatorjev. Skrbništvo nad kamni pred vilo Moskovič je prevzela stranka SD.

Prva dva kamna bodo položili v ponedeljek, 6. avgusta, ob 10. uri na Cankarjevem nabrežju 10. V kratkem programu bodo, poleg umetnika Demniga, sodelovali: kantor sinagoge iz Stockholma, g. Isidoro Abramovitz, operna pevka iz Izraela, ga. Sivan Goldman, rabin judovske skupnosti Slovenije, g. Ariel Haddad, predvidoma tudi rabini iz Hrvaške.

 

Temu dogodku sledi polaganje kamnov na ostalih lokacijah po Ljubljani s položitvijo zadnjega Spotikavca na Križevniški ulici 7 ob 18.00, otvoritev inštalacije v Judovskem kulturnem centru, posvečene 587 slovenskim žrtvam holokavsta, avtorjev Mirana Moharja in Vadima Fiškina, razstavo – serijo plakatnih portretov – Vuka Ćosića Rekonstruirani portreti izbrisanih ljubljanskih judovskih someščanov, kratko predavanje Guntherja Demniga in kulturni program s pogostitvijo.

Organizacija: Judovski kulturni center v sodelovanju s Sinagogo Maribor, Mini teatrom in ZRC SAZU
Podpora: Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo, Veleposlaništvo Izraela, gospa Marie Ann Prelog

Oglejte si tudi