Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
8°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Nastop recitatorske skupine Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine v DSO Kamnik

V Kamniškem domu starejših občanov je 26. septembra nekaj čez petdeset starostnikov prisluhnilo poeziji Karla Destovnika Kajuha, ki so jo prebirale članice recitatorske skupine Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine.

Leto 2023 je razglašeno za leto Karla Destovnika Kajuha, konec lanskega leta smo obeleževali 100-letnico njegovega rojstva. Kljub njegovi kratki življenjski poti je Karel vidno zaznamoval slovenski kulturni prostor. Kajuh zaradi prezgodnje smrti ni ustvaril veliko pesmi, vendar je v svoji poeziji z izjemno jasnostjo in izrazno močjo izpovedal občutje sveta, ki je bilo značilno za velik del njegove generacije. Kajuh je vsebine svojih notranjih in intimnih konfliktov na področju ljubezni, družinskih odnosov in strahu pred smrtjo v svojem opusu prepletal z napetostmi idej, skupnosti in takratnega družbenega sveta.

Da bi njegove pesmi zopet obudili, smo se odločili, da bodo članice recitatorske skupine  v letu 2023 prebirale Kajuhove domovinske in ljubezenske pesmi. Nastopili smo že kar nekajkrat, a tokrat smo bili v Kamniku prvič.

»Bosa pojdiva, dekle, obsorej…« in še mnogo drugih ponarodelih Kajuhovih pesmi je 26. septembra odzvanjalo v ušesih stanovalcev Doma starejših v Kamniku, kjer so bile na obisku članice recitatorska skupine ONA&ONE, pod vodstvom Darinke Slanovec. Dopoldansko druženje je obogatil domski zborček, ki je skozi cel nastop poskrbel za glasbeno povezavo. »Še pridemo«, je bil zaključek prijetnega druženja.

Dogodek je podprl JSKD.

Oglejte si tudi